Angina Pectoris – tette årer. Lang og kronglete vei til operasjonsbordet.
Han brukte 5 minutter til å fastslå at jeg hadde Angina Pectoris og tette blodårer – kransarteriene rundt hjertet!
Han henviste meg til LHL-sykehuset på Gardermoen, herfra ble jeg skysset til sykehuset A-hus på Lørenskog, så til sykehuset på Kalnes og derfra til Rikshospitalet – 4 sykehus i løpet av en uke! På Rikshospitalet ble jeg meget godt mottatt – og brukte ikke mer enn 3 dager til operasjonsbordet.
Det er tre kransarterier som sørger for at friskt blod med surstfoff kan strømme inn i hjertet og ut i kroppen. Når disse innsnevres og blodstrømmen reduseres, blir det problem. Mitt tilfelle skulle løses ved bruk av en metode som heter PCI. Det føres en tynn slange i en av pulsårene fra håndleddet og opp til hjertet. Der utvides blodårene ved hjelp av ballonger, og til slutt stives dette opp ved at det legges inn stenter, metallnetting, for å holde blodårene stabilt åpne! Med min beste vilje greier jeg fortsatt ikke å forstå hvordan de finner riktig åre!
Dette kan høres skummelt ut, men det opplevdes ikke slik. Jeg opplevde hverken ubehag eller smerte, og jobben var gjort i løpet av en god halvtime. Det var den største av kransarteriene som ble tatt. Virkningen var umiddelbar, det var omtrent som man skulle ha åpnet en kran!
Legen var godt fornøyd med jobben han hadde gjort, men som en siste hilsen sa han: «Her er det potensiale for mer!» En oppfølging hos Faust Medisinske senter noen måneder senere, kunne bekrefte en fortsatt «snev» av angina! Ny henvisning til Rikshospitalet!
Rikshospitalet gir et meget godt inntrykk. Ro og orden og en fantastisk service og oppfølging av alt personale vi hadde kontakt med. Stor takk til englene på Rikshospitalet!
PCI med utblokking og stenting, er nok en enklere og mindre krevende løsning, enn full åpning av brystet og bypass! Til de som går og venter på utblokking og kanskje gruer seg – det behøver ikke bli så ille!
Del gjerne innlegget på sosiale medier!