Hva sa du?

Av Agnete Tjærandsen, styreleder Senior Norge

Det er det mange i Norge som spør – 19 % av befolkning har hørselstap og det er ikke bare de gamle, som hører dårlig. En av ti 50-åringer har hørselstap og mange yngre hører også dårlig, uten at det er registrert. Dette er ikke nytt – men det nye er, at det nå er forsket på hørselstap.

Konklusjonene er skremmende. I boken «Demensbrems» (2020) skrevet av Andreas Engvik, fremgår det, at det er sammenheng mellom hørselstap og hukommelsessvikt. Hørselstap er den enkeltfaktoren som prosentvis bidrar mest av alle risikofaktorer for demens.

Hørselstapet gjør at du trekker deg tilbake fra sosiale sammenhenger – slutter å delta i klubbvirksomhet – Det å høre godt henger sammen med både sosial og mental stimulans. Derfor er det ikke overraskende, at sviktende hørsel er en risikofaktor for dårlig hukommelse.

Jamen – så bruk da høreapparat! Det er mange som gjør det, men alt for mange gjør det ikke, selv om de har fått høreapparat. Det er ennå ikke forsket på, hvilken effekt bruken av høreapparater har for hukommelsen. Men en enkelt studie viser likevel, at brukere av høreapparat holder hukommelsen bedre ved like, sammenlignet med de som ikke bruker høreapparat.

Så få høreapparatet opp av skuffen og begynn å bruke det. Det er aldri for sent eller forgjeves å stimulere hjernen. Det er slitsomt for hjernen å bruke energien på å skulle anstrenge seg for å oppfatte, hva som blir sagt.

Med dagens rikholdige tilbud på høreapparater og med NAVs gunstige medvirkning, er det ingen unnskyldning for å si «Hva sa du?»

 

SENIOR NORGE

Agnete Tjærandsen

styreleder

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter