Hva skal munnbindene koste?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Myndighetene har startet gjenåpningen av Norge ved å fjerne eller lempe på de smittebegrensende tiltakene. Alt for tidlig har vi og andre ment. Senest har vi omtalt det i vårt innlegg i SENIORAVISA den 3. august, «Munnbind mot Corona – hvorfor, hvorfor ikke?».

Slik vi hadde fryktet øker Coronasmitten igjen – umiddelbart!

Det synes som folk helt har glemt «1 meteren» til helse og omsorgsminister Bent Høie. Det får fart i diskusjonen om munnbind. Det ser ut som om vi raskt nærmer oss et punkt hvor vi kan få påbud om munnbind.

Skal dette ha mulighet til å fungere, må munnbind være alminnelig tilgjengelig til priser som burde ligge på selvkostnivå for leverandørene. Snakker vi om absolutt påbud, burde vel munnbindene egentlig være gratis.

Det er to forhold som må være sikret, om et påbud skal gi ønsket effekt:

  1. Godkjente munnbind må være allment tilgjengelig
  2. Priser så nær produksjonskost som mulig

Det vi har sett så langt, før eventuelt påbud foreligger, er at hamstring har ført til at apotekene har gått tomme for munnbind.

Skulle markedskreftene få lov til å råde og prisen fastsettes i forhold til tilgang og etterspørsel, ville vi få et uoversiktlig prisbilde og priser som ligger høyt over kostpris.

En gjennomgang av 25 leverandører i prisguiden.no viser en minimumspris på kr 9,- og en maksimumspris på kr. 199,-. Gjennomsnittet er kr. 42,-. Vanskelig å bedømme et slik gjennomsnitt fordi det er stor kvalitetsforskjell på de forskjellige munnbindene. Noen er til gjenbruk, men de fleste er til engangsbruk. Det siste blir dyre nok fordi bindet må kastes hver gang det er brukt. Det kan også fort bli dyrere om apotekene og andre leverandører ikke holder seg i skinnet, men øker prisene i samsvar med tilgjengelighet og etterspørsel.

Hvis myndighetene går til anbefaling eller påbud om bruk av munnbind, så må de sørge for tilgjengelighet og priser som også familier kan ta seg råd til uten at det blir en uoverkommelig post på familiebudsjettet.

Det forundrer oss at dette ikke har fått større oppmerksomhet i dialogen omkring munnbind. Myndighetene skulle påta seg fullt ansvar for så vel tilgjengelighet som pris.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter