Hvem var Heddy Astrup?

I dag er det ikke så mange som vet hvem Heddy Astrup var. I forrige århundre var hun en fremtredende, markant personlighet som var vel kjent for et livslangt engasjement i humanitært arbeid. Hennes tid her på jorden var fra 1904 til 1973.

Hun var født i en velstående familie. Selv sa hun at hun var født med sølvskje i munnen. Hennes far, Jørgen Breder Stang var skipsreder og skogeier. Hans aner kom fra Halden. Hennes mor kom fra en solid familie i Moss. Østfold-folk må vi kunne si!

Heddy fikk en beskyttet oppvekst. Hun gikk på snobbeskolen Bonnevie skole i Oscars gate i Oslo. Noen middelskole ble det ikke for henne. Som piker av «god familie» ble hun sendt på kostskole, først i England, senere i Frankrike! Slik ble unge piker fra velsituerte familier ledet inn i en slags før-ekteskapelig venteposisjon.

En gang i 20-årene møtte hun unge Nils Astrup som skulle bli hennes ektemann. Han ble senere skipsreder og eier av Fearnley & Eger, et av Norges største skipsrederier.

Heddys engasjement i veldedig arbeid begynte i 1928 da hun startet en syklubb. De produserte klær for vanskeligstilte barn. De hadde et nært samarbeid med Røde kors og ble tatt opp i foreningen i 1934 under navnet Oslo Røde Kors Barnehjelp.

Under krigen arbeidet hun spesielt for vanskeligstilte, enslige kvinner og barn. Hun fikk bygget «barnehus» rundt omkring i landet. De fleste ble senere barnehjem. Hun arbeidet også for en tidligere forsømt gruppe, åndssvake barn. Hun spilte rollen som pådriver da Røde Kors kjøpte Modum Bad!

Etter krigen arrangerte hun helsereiser til syden for funksjonshemmede. De første årene gikk turene i første rekke til Rhodos. Heddy så for seg at de burde ha et fast sted å reise til – deres eget. Hun forsøkte å finne en egnet tomt på Rhodes, men kom aldri i mål!

I stedet fant de en 50 mål stor, velegnet tomt i utkanten av Puerto del Carmen på Lanzarote. Her ble ferie og velferdssenteret til Heddy bygget, spesielt tilpasset funksjonshemmedes behov. Året var 1975 da Casas Heddy stod ferdig og flyene fra Oslo kom med de første gjestene. Det har vært et særdeles vellykket konsept som bekreftes ved at gjestene kommer tilbake igjen – år etter år. Ferie, velvære og rehabilitering!

Heddy var kjent som en meget dyktig pengeinnsamler. Det fortelles at direktører i hennes «kundekrets» ble engstelige når hun var underveis. En av direktørene skal ved en anledning ha gjemt seg under skrivebordet!

«Casas Heddy» på Lanzarote er Heddy Astrups andre livsverk. Det første er blomsterhagen på Risholmen nord for Hankø.  Dette er beskrevet på annen plass i denne utgave av SENIORAVISA!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter