Hvit jul – eller ferdig måka!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Vi har akkurat tatt skrittet inn i desember, årets siste måned. Vi er alle enige om at julen blir noe spesiell i år på grunn av Coronabanditten som snur opp ned på det meste. Men jul blir det nok i år også!

Vi som bor i kystnære områder i Østfold har ikke store håp om hvit jul. Vi ser at det andre steder i landet er hvite vidder og snøtunge graner. Vinterlandskap med skiføre. Her hos oss er det liten sjanse for hvite snøfnugg som daler forsiktig ned. Vi har vennet oss til at nedbøren kommer som regn – ferdig måka! Slik blir det nok i år også. Det er nå 10 år siden vi hadde snø og skiføre mer enn en uke. Da gikk vi skjærgårdstur på ski – en fin opplevelse!

Vi som bor i Fredrikstad føler oss upriviligerte. Byen har alt – unntatt kort vei til fjellet. Så blir det da heller ikke så mange fjellturer i løpet av vinteren! Skiene får stå i kjelleren!

Meteorologisk institutt varsler nå om underkjølt regn, speilglatte veier og vanskelige kjøreforhold – grensen skal gå ved Drøbak. Her hos oss får vi nok fortsatt varmegrader og vanlig temperert regn.

Vi merker overgangen til vinter på en spesiell måte. Støyen fra veien øker plutselig og er som en jevn, kraftig dur. Bilistene har klokelig skiftet til vinterdekk og vinterdekk med pigg! Piggfrie vinterdekk er snillere enn piggdekkene. De gir vesentlig mindre støy og spiser ikke asfalt. Piggdekkene skaper meget støy, de knitrer og de spiser asfalt. Når våren kommer, ser vi sporene de har lagt igjen seg i asfalten.

Vi må medgi at på blank is er det bare piggdekk som gjelder. Men hvor ofte har vi slike kjøreforhold hos oss. I løpet av vinteren har vi kanskje bare to tre dager hvor det virkelig er bruk for piggdekk. Da kunne vi kanskje like gjerne la bilen stå eller kjøre litt saktere!

Er piggdekkene best på blank is, så er de piggfrie dekkene uomtvistelig mest miljøvennlig. (og så har jeg unngått å si noe som helst om piggdekkforbud!)

For en som er født og oppvokst i innlandet, med kuldegrader og massevis av snø hver eneste vinter, har de milde, snøfrie Østfold-vintrene på et vis vært en prøvelse. Men som reven sa da han ble flådd: «Det er bare en overgang»! 38 kuldegrader på sykkel til skolen, var også en prøvelse

Det som i disse førjulstider er mest spennende, er om når tid vi har blitt kvitt Coronabanditten for godt og vi kan leve våre liv på vanlig måte igjen. Meldinger om smittespredningen går opp og ned og synes uforutsigbar.

Så får vi håpe på gode nyheter om muligheter for snarlig vaksinering. Kan vi håpe på at det meste er på normalen i løpet av første halvår 2021? Vi får smøre oss med tålmodighet!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter