Influensavaksine – bare nok til risikogruppene!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Det er bokstavelig livsviktig at apotekenes logistikk fungerer slik at vi kan være sikre på at medisiner er tilgjengelig når vi trenger dem. Vi har tidligere i år, den 11. og 18 mars hatt innlegg i SENIORAVISA om medisinmangel i Norge og hvorfor medisinmangel oppstår.

Vi har rettet oppmerksomheten mot bestillingsrutiner og informasjon til pasienter, leger og sykehus om leveringsbrist. Medisinbehovet skulle være så vidt stabilt at det til enhver tid skulle være mulig å utarbeide riktige bestillinger.

Men det er ikke alltid slik!

Nå er det tid for influensavaksinering. Vaksineringen er frivillig. Helsemyndighetene vil imidlertid at flest mulig tar vaksinen slik at det blir færrest mulig syke og slik at presset på sykehusene blir minst mulig. Dette er spesielt viktig i tider hvor vi må regne med at Corona-banditten kan kreve plass ut over det som er vanlig!

Det vites ikke hvorfor, men i år er det uvanlig mange som vil influensavaksineres. I et innlegg i Aftenposten den 4. november opplyser de at Folkehelseinstituttet for første gang går tom for vaksinen. Det de disponerer blir reservert for personer i risikogrupper. De har lagt inn bestillinger for 1,2 millioner doser vaksine. I tillegg har apotekene bestilt 300.000.

Dette rekker i første omgang ikke til mer enn til de som er i en eller annen risikogruppe. 95% av våre medlemmer er i risikogruppe «Alle over 65 år!» Og da er det bare å møte opp og få tatt vaksinen! Vaksinering tilbys hos fastlegene, på apotekene og ved kommunale tilbud.

Vi går ut fra at de som ikke er i risikogruppe vil få vaksine tilgjengelig innen rimelig tid.

Nederlandske forskere har funnet en sammenheng mellom influensavaksine og Corona syke. Folk i prøvegruppe som hadde tatt influensa vaksinen, var mindre utsatt for Corona syke enn de som ikke hadde tatt vaksinen. Inntil det er gjennomført undersøkelser med større bredde, vil ikke de nederlandske forskere at sammenhengen mellom influensavaksine og Corona syke skal bli brukt som argument for å gjennomføre influensa vaksinering.

Vår smittegeneral, Nakstad, opplyser at det kan påregnes at Coronavaksinering kan starte opp hos oss i april måned til neste år. I mellomtiden må vi følge myndighetenes smittebegrensende tiltak, være lojale og smøre oss med tålmodighet.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter