Jellestadskipet – Spennende å være arkeolog i Østfold!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Det er arkeologers drøm en gang i karrieren å gjøre det ultimate funn, en – «en-gang-i-livet- opplevelse». Et eksempel på dette er Anne Stine Ingstad. Hun hadde tålmodig drevet med arkeologisk arbeid i 40 år før hun på fant et lite klebersteins spinnehjul på nordspissen av New Foundland. Dette var det endelige beviset på norrøn bosetning i Amerika – 400 år før Columbus!

Østfold er full av oldtidsminner. Det finnes helleristninger, gravfelter, boplasser og hustufter mange steder i det tidligere fylket. Rørleggeren som ble arkeolog og statsstipendiat, Erling Johansen gjorde en imponerende oppdagelses- og kartleggingsjobb. Skulle tro det ikke var noe mer spennende å oppdage her i Østfold, men slik er det ikke! Det venter en «en-gang-i-livet opplevelse» på utålmodige arkeologer.

Det har ikke blitt funnet noe vikingskip Østfold siden Tuneskipet ble gravet ut i 1867! Men i fjor ble det klart at det ligger et vikingskip rett under bakken ved Jellhaugen utenfor Halden. Det er nå besluttet at skipet skal graves ut og det er bevilget penger til prosjektet. Så nå skjerper utålmodige arkeologer sine gravespader. Spenningen er stor. I hvilken tilstand er skipet og kan det restaureres?  Hva annet kan det finnes av interessante gjenstander i området? Svarene får vi nok i løpet av året.

Forberedelser til utgravingen startet allerede i forrige uke!

Jellhaugen er Norges nest største gravhaug. Den ligger på et jorde tett ved og godt synlig fra E6. Vi har vært imponert over størrelsen og forsøkt å forestille oss hvor mange trillebårlass og arbeidstimer og hvilken tid som har gått med. I Vikingtiden, hvor vannet stod vel 4 meter høyere i dag, må Jellhaugen ha ligget kloss ved vannkanten.

Jellestadskipet, som det blir kalt, ligger ved siden av Jellhaugen. Her var det tidligere flere gravhauger som er blitt jevnet med jorden for at bøndene skulle få mer åkerjord.

Vi går ut fra at skipet og hva som ellers måtte finnes, vil bli en stor attraksjon her i Østfold hvor det er hjemmehørende. Tror ikke østfoldingene vil kunne akseptere at det tas inn til Vikingskipsmuseet i Oslo.

Så venter vi med spenning på at arkeologene skal komme i gang med gravingen og at vi etter hvert får beskue hva de graver opp!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter