Jugendstil – ikke bare i Ålesund!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Jugendstilen var en internasjonal kulturbevegelse innenfor billedkunst, arkitektur og kunsthåndverk. Viktige senter var Darmstadt i Tyskland og Wien i Østerrike.  Jugendstilen var dominerende fra slutten av 1800 tallet og et stykke inn 1900 tallet. Den var preget av detaljrikdom.

Etter bybrannen i Ålesund i 1904 fikk tyske arkitekter mulighet til å boltre seg. Det aller meste av byen ble bygget opp igjen i jugendstil! Dette er byen vel kjent for!

Men vi finner bebyggelse i jugendstil både i Fredrikstad, Sarpsborg og andre steder i Østfold.

Vi håper vi ikke fornærmer noen om vi utnevner praktfulle Glenghuset i Sarpsborg til dronningen blant Jugend-hus i Østfold. Vi føler oss egentlig litt inhabile fordi Glenghuset har vært vår hjemmebane og hyppigste møtested siden starten av foreningen.

For de som ikke er så godt kjent i Sarpsborg, Glenghuset ligger sentralt – på Fredrikstadsiden av bussterminalen – kun 150 meter å gå!

Glenghuset ble bygget som forsamlingslokale. Det stod ferdig i 1911 og fremstod i all sin prakt med mansard tak, fasader og vinduer med en detaljrikdom som ingen har råd til å bygge i dag. Det var håndverk og håndverksarbeid. I dag kommer det meste i ferdigproduserte moduler. Tårnet som bygges ved Seutbrua i Fredrikstad kan gjerne stå som eksempel på dette.

Glenghuset må i sin tid ha vært et av de flotteste byggene i Sarpsborg og er vel det fortsatt. Stopp opp og ta et ekstra blikk på bygget neste gang du kommer! Se på detaljene og se på helheten, så tror vi du vil støtte oss i vår bedømmelse!

Det var den kristelige ungdomsforeningen KFUM KFUK som bygde huset. Dette må ha vært et hus i den tids øvre prisklasse. Norge og landets befolkning var fattige og hvordan en ungdomsforening kunne finansiere bygget, skulle vi gjerne visst. Dette var før tippemidler og oljepenger ble strødd ut over det norske folk. Vi kan ikke forstå noe annet enn at det må ha vært noen «snille onkler» som stod bak!

Ungdomsforeningen flyttet ut av bygget i 1994. Bygget stod tomt noen år og forfalt. Eierne ville ha tillatelse til å rive bygget, men søknaden ble heldigvis avslått.

Betongbygg eiendom som står som eiere, låner ut huset til «Kulturhuset Gleng». Dette er en politisk og livssynsnøytral forening som har som formål å skape et bredt kulturtilbud i Sarpsborg. Glenghuset er populært og blir brukt til forskjellig møtevirksomhet, konserter og andre kulturelle aktiviteter.

Lokalene passer godt for vår virksomhet. De har en kapasitet på 108. Vi har vanligvis mellom 50 og 70 på våre temamøter, men topper noen ganger med opptil 100. Da holder det akkurat.

Coronaviruset og de smittebegrensende tiltak som har vært innført, har hatt til følge at vi har måttet avlyse nesten alle våre temamøter så langt i år. Vi lever i uvisse, men håper vi snart kan komme i gang igjen!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter