Mens vi venter på Corona-vaksinen!

Den lille usynlige krabaten, Corona-viruset, skal nedkjempes. Først med smittebegrensning og så skal vi gi den nådestøtet når en effektiv vaksine er utviklet og tilgjengelig. I mellomtiden får vi smøre oss med tålmodighet og følge myndighetenes anvisninger.

Menneskeheten har vært utsatt for bølger av dødelige virusepedemier opp gjennom årene. Det fantes inntil 1800 tallet ingen behandlingsmetoder. Virusene fikk herje fritt til flokkimmunitet utviklet seg og viruset forsvant. For en periode – de kom gjerne tilbake!

Ved siden av Svartedauen er det vel koppeepedemiene som er mest kjent. Koppeepedemiene for som en vind over landene og angrep hvem som helst – høy eller lav, gammel eller ung. Dødsraten kunne være mer enn 30% for de som ble rammet. De som var så heldige å overleve fikk ofte betydelige skader m.a. blindhet og arr etter væskefylte kopper.

Det var to slags kopper. Det ene foretrakk mennesker, det andre foretrakk kuer og ble følgelig kalt kukopper.

Den engelske legen Edward Jenner (1749 – 1823) var en våken kar. Han så at bønder og andre som hadde vært utsatt for kukopper, var immune mot den menneskelige utgaven. Han tok materie fra sårene til besmittede kuer og smurte inn i sår til en åtte år gammel gutt. Senere ble det bekreftet at gutten var immun mot kopper.

Det var slik vaksineeventyret startet. Vaksineprogrammet fikk imidlertid en tung start, men etter hvert viste det seg at det skulle spare millioner av menneskeliv. Vaksinasjon mot kopper i Norge tok til så tidlige som i 1810, men koppeviruset levde likevel videre. Den siste store koppeepedemien fant sted i 1908. Koppevaksineringen i Norge varte til ut i 1970 årene. I 1980 erklærte WHO verden for koppefri.

En hær av forskere verden over har kastet seg over oppgaven med å utvikle en effektiv vaksine. Av informasjon som stadig legges ut i media, kan det se ut som om dette kan gå fortere enn opprinnelig forventet. La oss håpe dette medfører riktighet og at det ikke er ren ønsketenking.

Corona-krabaten har for en tid snudd opp ned på våre tilværelser – til ubehag for alle og til døden for noen! Vi får stålsette oss, og holde ut til vi har fått fjernet vår uvelkommende gjest.

Vi er godt organisert for å vinne kampen!

 

SENIOR NORGE Østfold

Finn Åsmund Johnsbråten

Kilde: diverse fra Internett

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter