Nære turmål – Ravneberget fort!

Helseminister Bent Høie anbefaler oss å komme oss fra «hjemmeisolasjonen» og ut i frisk luft og vår flotte natur. Nære turmål er det han anbefaler.  Ravneberget fort er et slikt nært turmål for de som bor i Sarpsborg. Fra Glengshølen og opp til fortet har Sarpsborg kommune i samarbeid med en fantastisk dugnadsgjeng fra SIL tilrettelagt en flott tursti, med plankevei langs vannkanten før stien svinger opp mot Ravneberget. En god halvtimes spasertur. Vel fremme er det å finne seg en lun sitteplass, få frem termosen og nisten, og så kan man nyte en fantastisk flott utsikt over Glomma og Sarpsborg.

Fortet har ikke lenger noe militært formål og er fredet. Det var en del av vår militære opprustning omkring forrige århundreskift og unionsoppløsningen. Det er rart å tenke på i dag at «fienden» vi rustet oss imot var svenskene – i dag våre gode naboer og beste venner.

Vi har en rekke befestninger i Østfold fra denne tiden. De skulle utgjøre en forsvarslinje som skulle hindre svenskene å komme seg over Glomma. Vi finner to fort i Ørje, vi har Ravneberget og Greåker fort i Sarpsborg, Vetaåsen Skanse og Høyås batteri i Råde og noen mindre befestninger. Her er det nok av interessant historie fra en relativt nær fortid.

I sin tid var det for øvrig et av Karl den 12. sine mål å flytte riksgrensen til Glomma. Som kjent lykkes han dårlig med det!

Turstien opp til Ravneberget fort er knyttet til et omfattende nett av turstier som fører inn i Sarpsborgmarka. Så her er det gode muligheter for de som gjerne vil ta en lengre tur.

Det er også adkomst via vei, slik at det kan kjøres opp til fortet. Da går man glipp av god mosjon i frisk luft, men utsikten fra fortet er like god for det.

God tur til alle som vil ta denne flotte turen!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter