Nødrop fra Strømstad: «ÖPPNA GRÄNSEN NU!»

Vi har vel egentlig levd med grensehandel i all tid. I årene rett etter krigen var det først og fremst vareutvalget som var det viktigste– sydfrukter som banan, appelsin ananas m.m. var datidens lokkemat, men heller ikke å forglemme sjokolade og annen godis! Mine foreldre begynte sine handleturer til Charlottenberg i 1946 og fortsatte med det resten av livet. Dette var mer enn handleturer – det var også selve turopplevelsen. Slik har det vært for mange!

Etter hvert har forskjellene i vareutvalg blitt mer eller mindre utvisket, men det har utviklet seg et særnorsk prisnivå som ligger skyhøyt over det vi finner på andre siden av grensen. Norsk avgiftspolitikk og norske forretningers marginberegning ligger til grunn for dette.

Grensehandelen har fått uanede dimensjoner – til glede for våre svenske venner, men til fortvilelse for den norske handelsstand. Det er ikke for meget å si at vi holder liv i Strømstad, den sjarmerende lille byen rett over grensen med Sveriges største systembolag!

Men så kom corona-banditten og endret på det meste. Det skulle bli en belastning for de fleste. Det store sjokket for våre svenske venner var at grensen ble stengt med katastrofale følger for grensebutikkene. Handelsområdene på Svinesund og Nordby er plutselig tomme for folk. Det samme gjelder systembolaget i Strømstad, kafeer, restauranter og gater.

Det skal også nevnes at den stadig synkende verdi av den norske kronen er i ferd med å redusere prisforskjeller. Det er ikke like billig i Sverige lenger.

Situasjonen på andre siden av grensen er nærmest katastrofal. Det har fått de lokale myndigheter i Strømstad til å trygle norske myndigheter om å åpne grensen igjen. Etter hvert som det nå lempes på Corona-restriksjonene, kan det vel hende at svenskenes nødrop blir hørt. En risiko i denne forbindelse er at vi kan oppleve import av Coronavirus fra Sverige på grunn av deres lemfeldige holdning til smittebegrensning! Vi får se!

Det er røster som hevder at vi nå må kjøpe norsk for på den måten å støtte vår handelsstand og norske interesser. Dette kan høres fornuftig ut, men det har vært prøvd før – i de harde 30 årene!

 

En proteksjonistisk politikk som ikke var særlig vellykket. Jovisst, skal vi kjøpe norsk – når norsk er best og prisene er konkurransedyktige!

De norske matvarekjedene har Skandinavias høyeste matvarepriser. Likevel har de frekkhetens nådegave til å kalle seg for «lavpriskjeder». Derfor er det stadig behov for å ha et priskorrektiv rett på andre siden av grensen.

 

Så får vi se hvor lenge det går før grensen åpnes. Da kan det jo hende det snart blir noen Strømstad-turer igjen. Og så er det mange nordmenn som har hytte i Sverige som ser frem til å komme dit igjen!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter