Om å gå seg vill i data-jungelen – Del 2

Her kommer del 2 av Gunnar Walter Richter Johansens innlegg om sine handicap i forhold til den digitale verden. Det er sikkert de som vil kjenne seg igjen her også. Les hva Gunnar Walter skriver:

– Nå tar det tre tastetrykk, og jeg har gått meg fullstendig bort

Det er faktisk ingen spøk å bli eldre i den digitale verden hvor hjelpeløsheten pakkes inn i sinne og ukvemsord som er et finere uttrykk for banning.

Har du noen gang forsøkt å forandre selvangivelsen din på nett? Dette er et kroneksempel på at ikke alt her i livet har gått framover. I gamle dager kunne jeg gå ned på Thorneløkka, gå opp trappa til Ligningskontoret og spørre etter Philip Strøm som lente seg over selvangivelsen min og førte inn korreksjonen med fyllepenn.

Nå tar det tre tastetrykk, og jeg har gått meg fullstendig bort. Det er ikke det minste merkelig at Senterpartiet fosser fram der de går inn for å kjeppjage byråkratene ut på landsbygda slik at de kan komme nærmere folket og hjelpe til med pass, selvangivelse og kjørekort.

Et annet godt eksempel, etter min mening, er ordningen med bestille legetime på nett. «Det må jeg da kunne klare!», tenkte jeg og gikk i gang. Heldigvis led jeg ikke av noe livstruende. Hadde jeg gjort det, kunne jeg lett ha daua i plundringskøen med telefonen.

Jeg spurte kameraten ved kafébordet om han kunne hjelpe meg med å finne fram på telefonen og bestille en time for meg. Han så lettere oppgitt og nedlatende på meg og tok telefonen min. Så fikk han den samme reaksjonen som meg. Han trøkka og trøkka uten at legetimen kom. Jeg regna raskt ut at det ville ha tatt omtrent like lang tid å sykle opp Helgerødgata til legekontoret som det tok før timen endelig kom på telefonen.

I møtet med det offentlige får jeg ofte beskjed om at «det kan du gjøre på nett!» Vel, jeg skjønner godt at jeg ikke kan sykle opp til Hønefoss for å tinglyse tomtesalget, men tenk om livet hadde vært like enkelt som i gamle dager da man kunne banke på hos Sorenskriveren midt i byen og få gjort det der? Jeg er rimelig sikker på at Gerhardsen ville ha vært enig.


Gunnar Walter Richter Johansens innlegg skulle være en påminnelse til de velutdannede, utviklingskåte 35-åringene i departementene at det fortsatt er vel 400.000 mennesker i Norge som har liten eller ingen digtial kompetanse. Noen må ta ansvar for at det opprettholdes løsninger som de kan bruke.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter