Øyenkilen – ikke kjør forbi!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Kjører du på fylkesvei 117 fra Fredrikstad mot Hankø, bør du ta deg tid til en liten avstikker. Når du kommer til Møklegård, kan du ta av veien til venstre mot Øyenkilen. En par kilometer så er du der. Et lokalsamfunn med spredt villabebyggelse og store hytteområder rundt.

Øyenkilen er et sjarmerende lokalsamfunn som kan fortjene et besøk. Det har oppstått med utgangspunkt i kilen som har vært en fin, naturlig havn opp gjennom årene. Her har det vært ferjestopp og fiskemottak. Hermetikkfabrikken, Makrellen, var i full drift inntil for noen få år siden da produksjonen ble flyttet til Sverige. I dag tjener kilen som havn for stedets småbåter, Øyenkilen Brygge. Det er også satt av plass for gjestende båter og parkering av bobiler.

I en periode var trelasthandel den dominerende virksomheten. Som minne om dette står det igjen 3 gule, lett kjennelige arbeiderboliger, levende kulturminner som fortsatt er i trofast tjeneste som boliger.

Det som er av lokal næringsvirksomhet i dag, er Fjeldskilen Marina og St. Peters restaurant

Øyenkilen Brygge er et kjært møtested for de som synes det er koselig å sette seg ned på en benk og slå av en prat. Hver søndag hele sommeren gjennom har lokale kremmere mini-marked med boder i havna. Her tilbys i hovedsak forskjellige hjemmeproduserte produkter, alt fra strikketøy til bær, frukt, sopp, egg, grønnsaker, hjemmelagd syltetøy, og gjenbruksvarer av forskjellig slag. Nystekte vafler og kaffe tilbys også! Markedet er populært og vel besøkt.

Det er alltid liv rundt en slik havn, naturligvis mest om sommeren. Det er båttrafikk ut og inn og båteierne har stadig et eller annet å gjøre med båtene sine. Er det noen som skulle ønske et friskt sjøbad, så er det også muligheter for det! Det driftige Øyenkilen Vel har forøvrig sørget for at det er bygget en flott grillhytte helt ute ved sjøkanten.

Øyenkilen Vel har et meget bra forsamlingslokale. Det ble bygget rett etter krigen med materialer fra en tyskerbrakke. Lokalet er i bruk året rundt, for private sammenkomster, konfirmasjoner, bursdager og andre begivenheter.  I tiden før jul avholder de julemesse med lokale aktører og produkter. Et populært tiltak som trekker mye folk.

Heller ikke å forglemme Solbukta leirsted hvor det er konserter og aktiviteter året rundt!

Alle aktivitetene i Øyenkilen skaper et godt sosialt miljø, gjør at folk får kontakt med hverandre, og gir grunnlag for opplevelse av fellesskap og tilhørighet. Øyenkilen er et sjarmerende lokalsamfunn hvor det må være godt å bo – bolig og hytte i ett!

Skulle man ha lyst på en skikkelig god fiskesuppe, så er ikke veien lang til St.Peters restaurant borte ved Fjeldskilen Marina.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter