Pass deg for falske SMS ‘er

– Trykk på oversikten, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

For de av oss som har smarttelefoner, gjelder det å være oppmerksomme på at du kan få falske meldinger også på din telefon, ikke bare på din datamaskin. Ca. 1 av 3 av alle nordmenn har blitt utsatt for tekstmeldinger fra falske avsendere i løpet av det siste året, fremgår det av en undersøkelse fra NorSIS.

Teleoperatørene er svært oppmerksomme på dette, og gjør sitt ytterste for å stoppe disse meldingene fra å nå deg. Men, de klarer ikke å stoppe alle.
Telenor f.eks. klarte å stoppe mer enn 45.000 falske eller svindelrelaterte tekstmeldinger på et døgn i august. Denne dagen ble det sendt rundt 20 millioner tekstmeldinger gjennom Telenors system og det sier seg selv at noen kommer seg gjennom.

Det er i praksis nesten like lett å sende en falsk SMS som en ekte, og det kan være vanskelig å se hva som er ekte eller ikke. Avsendernummeret kan gi deg en pekepinn på at noe IKKE er som det skal:
Det virker neppe logisk at et godt tilbud fra f.eks. Kiwi blir sendt fra et telefonnummer med en landskode som er noe annet enn +47.

De som sender disse meldingene, gjør det ofte på en slik måte at du skal tro de er fra en helt ufarlig avsender. Dette kan være fristelser som deltagelse i konkurranser, frie gaver og andre gode tilbud. Felles for dem alle, er at de ber deg gå videre til en nettside og «logge» deg inn. Gjør du dette, kan du risikere at dine personlige opplysninger kan komme i feil hender.
Det er samme regel her som også gjelder for falske e-poster:

«ER TILBUDET FOR GODT TIL Å VÆRE SANT, JA DA ER DET FATISK IKKE SANT»

Mine råd er:

  • Bruk sunn fornuft.
  • IKKE SVAR på slike meldinger eller e-poster.
  • Gi ALDRI ifra deg opplysninger som personnummer, bankkonti, passord, kredittkortopplysninger eller andre personlige opplysninger.
  • IKKE la noen, bortsett fra de du kjenner og stoler fullt og helt på, få muligheten til å gå inn på din PC eller telefon via fjernstyringsprogrammer.
  • Vær skeptisk til ALLE gode tilbud som er for gode til å være sanne.
  • Last ALDRI ned et program/app (applikasjon) du blir bedt om å gjøre så sant du ikke er 100 % sikker på at dette er trygt.

Aktører som bedriver denne type ulegitimerte manipuleringer av avsenderadressen, sitter ofte utenfor Norge og svært ofte vil du kunne se av telefonnummeret meldingen er sendt fra at her er det noe galt. Helt sikker kan du imidlertid ikke være hva avsendernummer gjelder – det ER mulig å manipulere avsendernummeret slik at det ser ut som om meldingen kommer fra et norsk mobilnummer.

Hvorfor er det noen som bedriver denne form for svindel?
Det blir faktisk betalt MYE for personlige opplysninger på det sorte markedet og du kan risikere å tape store verdier om disse opplysningene kommer i feil hender.

Terje Lloyd Andersen
Datahjelpen
922 87 090

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter