Pass deg for korona-svindel

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innleggget! –

I disse dager oppfordres det til å være spesielt oppmerksom på forsøk på vaksinasjonssvindel.
Dersom man mottar melding på e-post eller SMS om at man f.eks. kan kjøpe seg en bedre plass i vaksinasjonskøen eller andre elementer vedr. korona, bør alt som heter varsellamper lyse ildrødt. Dette er spesielt farlig dersom du må trykke på en lenke, laste ned et dokument eller blir bedt om å logge deg inn på en nettside.
Det er mange der ute som vil prøve å sko seg på koronaredselen og er ute etter å lure fra deg personlige opplysning og/eller penger.

I Norge vil vaksinen være gratis for alle, og du vil bli varslet av helsepersonell eller din fastlege når det er din tur.

Dette mener NorSIS er gode råd for å unngå vaksinesvindel:

  • Svindel bygges på virkemidlene tillit, frykt eller fristelser. Vær ekstra på vakt mot henvendelser som spiller på dette, enten de kommer på e-post, SMS eller telefon.
  • Svindelforsøk kjennetegnes ofte ved at de ber deg gjøre noe og at det haster å gjøre det. Vær ekstra på vakt når du blir bedt om å skynde deg å gjøre noe. Ta en pause, les gjennom en gang til og sjekk i en annen kanal om henvendelsen er ekte.
  • Seriøse aktører der du har en konto eller annen innlogging sender deg ikke en lenke du må klikke på for å komme til profilen din. Ikke bruk slike lenker. Gå alltid inn på hjemmesiden for å logge deg inn på brukeren din. Et annet triks er å bruke tullepassord. Hvis du kommer inn med tullepassord og tullebrukernavn på en slik lenke – da er det svindel.

Kilde: NorSIS

Datahjelpen

Terje Lloyd Andersen

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter