Plastbekjempelse – jovisst kan du delta!

Trykk på overskriften, bilde eller «les mer» for å se hele innlegget.

Vi har etter hvert blitt bevisste om hvilken skade plast på avveie i naturen gjør. Tonnevis med plast på avveie i naturen brytes ned og ender som mikroplast i havet. Så blir den føde for sjødyr og fisk og klatrer oppover i næringskjeden til den havner på din tallerken! Vi vet så langt ikke nok om hvilke skader den kan gjøre, men her er det om «å være føre var!»

Vi sitter i godstolen i stua og ser på TV’en hvordan ildsjeler rydder strender meter for meter og samler inn tonnevis med plast. Vi lar oss imponere, men beklager samtidig at vi ikke har anledning til å delta. Men, jovisst kan du det, selv om du ikke har anledning til å delta i strandrydding!

Plastposen er uovertruffen, praktisk og billig –men alt for mange poser ender som avfall i naturen. For en del år siden ble det forsøkt et forbud mot plastposer. Det strandet da papirposene som kom i stedet, gikk i stykker da de skulle tjene som søppelposer for fuktig avfall. Så ble plastposen godkjent igjen, og praktisk talt enerådende.

Dette har endt i et enormt overforbruk av plastposer. Hvor mange er det ikke som har kjøkkenbenken stapp full av brukte poser. Helt unødvendig.

Butikkene har nå solide papirposer som et alternativ til plastposen. Det gir oss mulighet til å velge. Vi kan bruke akkurat så mange plastposer vi trenger som søppelposer, og bruke papirposer så lenge vi har nok plastposer i kjøkkenbenken.

Det er bare å prøve, så kan du se hvilken reduksjon av plastposebruken du kan oppnå. Hvis dette blir en vanlig metode for folk flest, så har vi et tiltak som monner.

Også butikkpersonalet kan delta! De kan gjøre sitt ved å bli meget flinkere til å gjøre kundene oppmerksom på tilbudet de har om papirposer!

Du kan jo begynne med å titte i kjøkkenbenken og se hvor mange brukte plastposer du har liggende!

  1. desember 2020

SENIOR NORGE Østfold

Finn Åsmund Johnsbråten

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter