Rododendronene blomstrer på Risholmen!

På jakt etter kortreiste turmål?

Vi som bor i ytre Østfold har et lite paradis rett utenfor dørstokken. En eksotisk opplevelse, som ikke er alt for godt kjent, og som bare er tilgjengelig med båt. Derfor må den betraktes som en gave til båtfolket selv om alle som ellers måtte ha lyst, har adgang til det lille paradiset.

Risholmen er en romslig øy rett nord for Hankø. Øya er furubevokst, men inne i blant furuene er det 4 store plantefelter, hvor vi finner små skoger av rododendron og en rekke andre eksotiske planter. I slutten av mai og i juni måned er det full blomstring. Det er da det er tid for å gjøre et besøk på Risholmen!

Det startet tilbake i 1952. Da fikk ekteparet Heddy og Nils Astrup konsesjon og kjøpte Risholmen. De to var godt bemidlede. Nils Astrup var eier av skipsrederiet Fearnly & Eger.

I Onsøy kommune merket man seg at formålet med kjøpet av Risholmen blant annet var å etablere plantefelter som skulle kunne besøkes av folk flest!

Det var nok Heddy som hadde ideen. Hun var interessert i beplantning og så for seg et lokalt svar på Edens have. Hun var pådriveren mens skipsreder Astrup var noe mer reservert, men sørget for tilførsel av finanser når det var nødvendig.

Heddy overlot ingen ting til tilfeldighetene. Hun startet med å ta kontakt med Botanisk Have og Norges Landbrukshøyskole på Ås. Det ble tatt jordprøver og vurdert hvilke planter som egnet seg. Det første året ble det plantet 255 forskjellige slag, Rododendronene ankom året etter -16 forskjellige varianter – det finnes i alt 20.000 av dem. Det har vært nok å velge i!

Beplantningen fortsatte år etter år. I 1970 årene var det i alt satt over 3.000 planter i jorda fordelt på over 500 slag! Det er en helt spesiell opplevelse å se eksotiske planter i egne områder vel beskyttet av frodig norsk furuskog!

Risholmen blir besøkt av hagebruksstudenter, gartnere, husmorlag og folk flest.

Vaktmester/gartner er bosatt på øya i sommerhalvåret.

Unn deg en spesiell opplevelse. Ta en tur til Risholmen i blomstringsperioden!

Heddy Astrup var en markant skikkelse kjent for sitt livslange engasjement med veldedig arbeid. Hun har etterlatt seg to livsverk – blomsterparken på Risholmen og Casas Heddy , et ferie- og velværesenter på Lanzarote.

Mer om Heddy Astrup på annen plass i SENIORAVISA.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter