Økningen i pleiebehovet har sammenheng med at det blir mange flere eldre. Økningen er så stor at kommunene ikke har mulighet til å bygge ut sykehjemkapasiteten i samme takt. Derfor blir det flere hjemmeboende eldre som må betjenes hjemme.
Sarpsborg kommune var en av de kommunene som tidlig så muligheter til å effektivisere hjemmetjenestene ved anvendelse av tilgjengelig velferdsteknologi. Kommunen har i tidligere temamøter vi har arrangert, den 1. februar 2017 og den 30. oktober 2018, orientert om introduksjon og drift av velferdsteknologi i kommunen.
Velferdsteknologien har som formål å sikre en effektiv og trygg gjennomføring av hjemmetjenester. Hvorvidt teknologien også skal sikre at pasientene får en sosial opplevelse og omsorg, er vi mer usikre på!
Sarpsborg kommune har tidligere opplyst at de forsøker å tilby løsninger som i samsvar med de enkeltes forutsetninger. Skulle være interessant å få info om hvor langt de rekker med dette. Hvor stor andel av de eldre er det som vegrer seg og hvor mange er det som mislykkes?
Anvendelse av digital velferdsteknologi, innebærer innhenting, registrering, oppbevaring og bruk av persondata. Alt dette gjøres med gode hensikter for å kunne gjennomføre effektiv og gode hjemmetjenester. Dette er vel og bra, men det dreier seg om persondata og vi er ikke sikre på hvor godt personvernet er ivaretatt. Misbruk vil kunne forekomme, og utro tjenere finnes i de fleste miljøer!
Det er neppe til å unngå at hjemmehjelperne opplever tidsregistreringen som et utidig press. Tenke seg til hvordan det er å være under kontroll hele dagen, hver dag. Dette er jo overvåkning i ordets rette forstand. Er det for meget å forvente at kommunen finner en annen og bedre løsning?
Velferdsteknologien gjør det mulig å sette mål på aktiviteter og registrere det meste. Vi skulle gjerne vite hvor meget tid det er satt av pr. besøk for omsorg overfor brukerne, til f.eks. en prat over en kopp kaffe. Hva er så langt registrert av tid forbrukt på omsorg.
I målgruppen er det mange ensomme. Besøket fra hjemmetjenesten er den eneste sosiale opplevelsen i løpet av dagen for mange av brukerne. Derfor er det så viktig at hjemmehjelperne blir «tildelt» tid til dette, og at det gis rom for at noen trenger mer sosial tid enn andre. Det må bli galt å skjære alle over en kam!
Det kunne være fint å bli kjent med hva Sarpsborg kommune har gjort tilgjengelig av relevant informasjonsmateriell.
Vi vil gjerne vite mer og har derfor invitert Sarpsborg kommune til å orientere oss ved et av våre kommende temamøter om sitt arbeid med velferdsteknologi, hvilke erfaringer de har gjort og hva de har oppnådd.
Del gjerne innlegget på sosiale medier!