Slaver og slaveri – aktuelt tema i 2020?

– Trykk på oversikten, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Vi har vel egentlig distansert oss fra spørsmål som gjelder slaver og slaveri. Det er jo historie – eller er det ikke det? Vi har nylig opplevd demonstrasjoner og opptøyer som som kan relateres til rasediskriminering, politibrutalitet og tidligere slavehold. Opptøyene startet i USA etter et politidrap, men har senere spredt seg til andre steder i verden. Vi sliter fortsatt med historien samtidig som vi må erkjenne at det fortsatt finnes slaveri i forskjellige former og at dette er ganske utbredt! Politibrutalitet og rasediskriminering er åpenbart et betydelig problem – også hos oss!

De nordiske landene som resten av Europa var involvert i slavehandel. Det ble solgt og handlet med slaver, både hvite og svarte. Kristne og muslimske sjørøvere fanget og solgte mennesker, men er det i ettertid mulig å slette alle spor? Ute av syne, ute av sinn gjelder ikke.

Les gjerne hva Sigmund Skreiberg skriver:


Middelton Place Gardens South Carolina USA, White House i Washington, Norlandsbanen. Hva har disse til felles. Jo, hagene er bygget av slaver, grunnarbeidene i det Hvite hus likeså og flere presidenter holdt seg med slaver. Norlandsbanen ble bygget av det man må kunne kalle slaver. NSB og de tyske okkupantene var enige om å bruke sovjetiske krigsfanger. 13000 slet seg til døde de tre årene det varte.

I dag er det mange som stiller seg til doms over historien, mye kan rives, gjemmes og «glemmes» og det blir gjort, men dagens forsøk på syndsforlatelse er bare tragisk.

Hvis det nå er statuer som minner om historien og som et flertall har problemer med, ja så plasser de på museum. Er det noen som mener at en person stod for noe som i dag ikke ville vært stuerent, så får det så være. Statuen forteller en historie og bør ikke fjernes, her er historien viktigere enn personen.

I magasinet Historie står det å lese om slavehandelen. Det Svenske Afrikanske Kompaniet opererte under beskyttelse av dronning Kristina av Sverige (1644 – 1654) i Afrika. Fra Futuriket ved kysten av dagens Ghana ble det kjøpt slaver, gull, sukker og elfenben, mens jern og tekstiler fra Sverige ble forsøkt solgt til afrikanerne. Et forbud mot slaver på svensk jord inntreffer ikke før 1813. (I det 18. og 19. århundre ble slaveri praktisert i de svensk-styrte øyene Saint-Barthélemy i det Karibiske hav.)

Flere FN rapporter har tatt for seg omfanget av slavehandel. Moderne slaveri er en fellesbetegnelse for tvangsarbeid, gjeldsslaveri, menneskehandel, tvangsekteskap og andre former for slaveri og det gjelder millioner av mennesker. Til eksempel ble tvangsarbeid i Norge vedtatt av Stortingen i 1900 og oppphevet så sent som i 1970. Hvem var det så som havnet i tvangsarbeid. Jo, løsgjengere og fordrukne hjemløse skulle lukes ut av gatebildet. Latskap ble straffet med 20 spankrørslag på ryggen og hardt leie om natten. Store områder blant annet på Jæren ble ryddet på denne måten. Slavearbeidet ble ikke regnet som straff.

Hvorfor har så slaveriet i USA fått så stor oppmerksomhet. Fra førromersk jernalder og fram til vår tid har det over hele kloden alltid funnest slaver. Slutten på uvesenet har kommet til forskjellige tider i de enkelte slavelandene. Island forbød slaveri i 1117. I 1803 fikk Danmark-Norge forbud mot transatlnatisk slavehandel. I år 1800 skulle borgerne i USA ikke lenger engasjere seg eller investere i slavehandel. I 1865 (etter borgerkrigen) avskaffet USA slaveriet.

En lov mot moderne slaveri i Storbritannia, Modern Slavery Act (MSA) loven, som omhandler 17 former for moderne slaveri, ble vedtatt av det britiske parlamentet 26. mars 2015 med bred politisk støtte.

I 2000 var det i USA 36,7 millioner mennesker som identifiserte seg som afrikansk-amerikanere, hvorav brorparten i sørstatene. Arbeidsledighet, lav utdanning blant mange, politi brutalitet og vold utøvet av både svarte og hvite er noen av grunnene til konfrontasjonene. Det er ulikt Europa og det blir lagt merke til selv om vi har våre problemer her også. Står du nederst på rangstigen og svart så er nåløyet for å kunne bidra i samfunnet trangere i USA.

Noen visdomsord om USA på tampen, kommer fra USA, men gjelder i grunnen alle land;

«Landet vårt vil bli et bedre sted når alle innser at det bare er to slags mennesker, gode ​​mennesker og dårlige mennesker, etnisitet spiller ingen rolle.»

Eller om problemet svart hvit, «Er vi det eneste landet dumme nok til å starte en ny borgerkrig fordi vi blir fornærmet av den første?»

Her hjemme i vårt lille lykkeland bidrar vi på vår måte. Årets russekull i 2005 i Moss hadde en aksjon for å samle inn penger til kampen mot menneskehandel. Pengene skulle brukes i Kirkens Nødhjelps arbeid mot slavehandel.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter