«Smittestopp» – appen, hva er nå det?

«Smittestopp» er en app (applikasjon=program) som er utviklet av våre helsemyndigheter (FHI) for å spore opp og begrense spredningen av koronaviruset.
App’en er KUN tilgjengelig for de som har en «smarttelefon». Det betyr at store deler av vår eldre befolkning, som kanskje er de som kunne ha størst nytte av den, ikke kan benytte den dersom de har en tradisjonell mobiltelefon.
Tanken er at anonymisert informasjon fra appen om bevegelsesmønsteret i befolkningen kan brukes til å utforme effektive smitteverntiltak.

Slik virker appen

Du har for eksempel valgt å installere appen på din telefon. Dersom du blir syk, og får konstatert av lege at dette er koronavirussykdom, kan appen identifisere andre appbrukere som du kan ha vært i nærkontakt med før du ble syk. Disse får da et SMS-varsel med råd om hvordan de skal forholde seg. De får IKKE vite at det er du som er blitt smittet.

Blir du syk, iverksetter din kommunale helsetjeneste en manuell registrering av dine kontakter den senere tid. Da det ikke er lett å huske hvem man har hatt kontakt med i ukene før man ble syk, kan appen være til nytte i denne sammenheng. Hvis både du og nærkontaktene dine bruker «Smittestopp»-appen, vil nærkontaktene få SMS-varsel og bli registrert som mulig smittede.

Personvern

Dataene om hvor du har oppholdt deg registreres med stedstjenester og ​Bluetooth av «Smittestopp»-appen. Disse dataene beholdes kontinuerlig i 30 dager. Dette betyr at mens Smittestopp-appen er i bruk, er hele tiden data fra de siste 30 dagene registrert, mens eldre data slettes. Du kan når som helst slette dine personopplysninger ved å bruke slettefunksjonen i appen, du kan også slette selve appen. Du kan selv velge om du vil skru av og på loggefunksjoner.

Folkehelseinstituttet og det statlige selskapet Simula har samarbeidet om å utvikle «Smittestopp»-appen. Både informasjonssikkerhet for opplysningene og personvern for brukerne har hatt høy prioritet i utviklingen. Dine data er kun tilgjengelig for autorisert personell, og bare dersom du blir registrert som smittet eller som nærkontakt til en som er smittet. Hvis du smittes med koronaviruset, vil ikke dine nærkontakter få vite at det er du som er smittet. Det kan jo allikevel hende at de vil forstå at det er du er deg. De får bare vite hvilken dag nærkontakten fant sted.
Du har rett til innsyn i hvilke data Folkehelseinstituttet lagrer om deg.

OPPSUMMERING:

  1. Dette er en applikasjon utgitt av våre helsemyndigheter for å begrense smittespredning.
  2. Det er diskusjoner om personsikkerheten ved bruk av denne app’en, og Datatilsynet har hatt innvendinger.
  3. Du må ha en smarttelefon for å benytte denne app’en og delta i denne ordningen-

 

Terje Lloyd Andersen
Datahjelpen – tlf. 922 87 090

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter