Stadig flere av oss blir 100 år!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Det skjer betydelige endringer i vår befolkningsstruktur. En av disse er at vi lever lenger og at andelen gamle øker betydelig. Mange eldre har åpenbart bedre helse enn det som var vanlig tidligere. Det er påfallende hvor mange av de aller eldste som er vitale og oppegående og som lever et godt liv!

Som leder av SENIOR NORGE Østfold har jeg den glede å ringe medlemmer når de fyller runde år, for å gratulere med dagen og høre hvordan de har det. De synes det er hyggelig at vi ringer og takker for at vi husker dem. Og så bekrefter de gjerne at de stort sett har det bra!

Da jeg for kort tid tilbake ringte til vårt eldste medlem, Åse Holmen i Moss som fylte 100 år, ble jeg møtt av en frisk, ungdommelig stemme. Jeg måtte få bekreftet at det virkelige var en 100 åring jeg snakket med. Hun er fortsatt hjemmeboende, steller seg selv og trives med det. Et unntak kanskje, men vi tror det er flere som henne!

Skal vi kalle dem for «super-seniorer?»

I vår forening har vi for tiden ikke mindre enn 20 medlemmer over 90 år. Noen av disse finner fortsatt anledning og glede i å delta i temamøtene våre – de imponerer oss!

 

96 år –  Rolf Thorbjørn Aarum, hører litt dårlig, men er ellers vital, frisk og oppegående. Bor ikke langt unna Glenghuset i Sarpsborg og går til møtene. Har fornyet bilsertifikatet sitt for kort tid tilbake!

95 år – Gunvor Elisson, bor på Grålum ved Sarpsborg. Kommer alene til møtene. Bruker bussen. Sjarmerer alle med sitt vennlige vesen og hyggelige fremtreden.

94 år – Finn Strøm Rasmussen, bor i Halden, har bilsertifikat og kjører alene frem og tilbake til Gleng, ca. 70 km. Stiller i sporty antrekk og fremstår som uforskammet frisk og vital

 

Det kan også være andre som hadde fortjent å bli nevnt, men vi valgte disse 3!

Det er en rekke forhold som må ha hatt betydning for at flere blir eldre, at andelen eldre øker og at de eldre nå gjennomgående har bedre helse. Oppvekst og leveforhold har vært mindre gunstig enn de vi har i dag. Vi kan nevne kosthold, boforhold, krevende og usunne arbeidsforhold, dårlig utbygget helsetjeneste, 48 timers arbeidsuke fordelt på 6 ukedager og så var det langt flere som røyket! Fritid ble det heller lite av.

Så har vi etter hvert flere som skiller seg ut. De som blir gamle, men som beholder sin helse og vitalitet til de passerer de 100 år. Hva er det som karakteriserer disse? I utgangspunktet er det vel slik at de er utrustet med «gode gener». Men ellers peker det seg ut flere faktorer som må ha stor betydning.

Det synes åpenbart at det mentale må være viktig. Det er bemerkelsesverdig å oppleve hvordan kjente personer fortsetter å være engasjerte og som deltar til langt opp i høy alder. Kan vi nevne Wenche Foss, Åse Bye, Per Aabel, Toralv Maurstad, Konrad Adenhauer, Winston Churchill, og la oss ta med eventyreren Helge Ingstad. Da han var 101 år, ble han invitert til å holde foredrag på en Kongress. Han takket nei! Han hadde ikke tid – han holdt på å skrive bok!

Så hadde vi nesten glemt Dronning Elisabeth. (94) og hun henger fortsatt med. For noen få dager siden ble hun forøvrig fotografert på ridetur!

 

 

 

 

 

Agnete Tjærandsen er et eksempel på at det går an å henge med i høy alder. Hun er 87 år, medlem av Nordland Høyre, vår hittil eldste vararepresentant på Stortinget og styreleder i SENIOR NORGE.

Agnete er opptatt av forhold som er av betydning når det gjelder å holde seg frisk og vital selv i høy alder. Dette belyser hun i sitt foredrag: «Kunsten å bli gammel uten å bli det!» Det handler om å leve et sundt, regelmessig liv, ha et sundt kosthold, sørge for daglig mosjon og fortsatt delta i samfunnslivet og sosiale aktiviteter. Det er like viktig å trene hodet som kroppen!

Agnete nevner at det I enkelte områder i verden finnes mange flere gamle enn ellers. Felles for disse synes å være at de spiser lite, holder seg slanke, og har et kosthold dominert av grønnsaker og fisk, og de spiser lite rødt kjøtt.

Noe å tenke på for de som måtte ha som ambisjon å kvalifisere for «super-senior» gruppen når den tiden kommer!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter