Ukebrev v/Stig Klingstedt

Hvem bryr seg med de app-løse gamlingene?
Når vi etter hvert tør å ta skrittet ut i verden igjen etter å ha sittet innestengt i korona-frykt hele våren møtes vi av nye krav til å være digitale. På bussen er det et stort skilt som forteller at vi skal gå om bord gjennom bakdørene og det er satt opp gule bånd som skjermer føreren mot kontakt med passasjerene.
På bussen er det store skilt som forteller at vi skal bruke billett-appen. Er det så enkelt at vi kan kjøre uten å betale vår billett? Men neida, bussene er hyppig besøkt av kontrollører som sjekker at alle har betalt.
I mange butikker er det kun mulig å handle med kort. Det samme har dukket opp på restauranter der man skal bestille ved hjelp av smarttelefonen og betale på samme måte.
Det er fortsatt flere hundre tusen personer som ikke har mulighet til å bruke elektroniske betalingsmidler. Det gjelder eldre og det gjelder også en del handikappede. Hva med dem? Noen kan kanskje få opplæring, men et stort antall er ikke i stand til å bruke digitale betalingsmidler slik de er utformet i dag. Det kan ha å gjøre med dårlig syn, dårlig motoriske evner eller rett og slett at de ikke makter å håndtere teknologien.
Det er ikke mange måneder siden Stortingsflertallet stemte ned et forslag om at alle som tilbyr varer og tjenester skal akseptere betaling med kontanter.
Senior Norge har tidligere sendt en henvendelse til Regjeringen om at kommunene skal pålegges å ha en «digital hjemmehjelp» som kan støtte eldre og handikappede som ikke er digitale. Enhver innføring av digitale ordninger må skje på en omsorgsfull måte som ikke ekskluderer store deler av den norske befolkningen.
Senior Norge vi fortsette å kjempe for at alle i samfunnet skal kunne delta, selv om de ikke er digitale.

Olga-svindel
Bankene advarer eldre mot internettsvindel. Det viser seg at kriminelle sikter inn seg på navn, gjerne kvinnenavn,som var vanlige for 70 til 90 år siden, derav navnet «Olga-svindel». Så ringer de vedkommende og forteller at det er stor fare for at kontoen i banken o.l. vil bli tappet for store beløp, eller at de har store beløp til gode. Vi fikk selv en e-post, profesjonelt utformet, som beskrev at vi hadde penger tilgode på skatten, penger som vi ville få utbetalt bare vi oppga visse opplysninger om kontonummer og passord.. Nettopp i disse skatteavregningstider. Genialt. Men som de oppgående pensjonister vi er visste vi at ingen offentlig etat eller bank i Norge vil forlange å få dine bankkoder over telefon eller e-post. Denne gangen ble svindelen avverget.
Eller du får beskjed om at noe er galt med kontoen din, men bare de får visse opplysninger skal alt bli rettet opp. Svarer du på dette, kan de deretter tømme bankkontoen, og pengene forsvinner gjerne til utenlandske kontoer. Foreløpig er det ikke noen lovbestemmelser eller forsikringer som beskytter kunder som frivillig gir fra seg koder og dermed tilgang til kontoene sine.
Vi gjentar: Ingen offentlig etat eller bank i Norge vil forlange å få din bankopplysninger via telefon eller e-post..
Skulle du få e-poster med forespørsel om bankkode, bør du ringe din bank og fortelle om det. De vil hjelpe deg, og kanskje svindlerne kan spores og bli avslørt.
Bankenes råd er ellers følgende:

  1. Aldri oppgi kontoinformasjon, bankID-koder eller passord via mail eller telefon, uansett hvem som ber om det – enten der er bank, familie, venner eller andre.
  2. Ha i bakhodet at banken din aldri vil be deg om å oppgi koder og passord via epost eller telefon. Får du en slik forespørsel, er det sannsynligvis en svindler.
  3. Aldri still din konto til disposisjon for overføringer fra ukjente.
  4. Meld fra til din bank så fort du skjønner at du er blitt utsatt for forsøk til svindel.

 

Høring – forslag om å fjerne plikten til å fratre ved særaldersgrenser


Regjeringen har nå sendt høringsnotat med forslag om å fjerne plikten til å fratre ved aldersgrensen for personer med lavere aldersgrense enn den øvre aldersgrensen i staten. Fristen er satt til den 25. september, og Senior Norge vil gi sin høringsuttalelse før det.

Sommer

Med den intense sommervarmen vi har hatt den seneste tiden er det grunn til å advare med alt for mye sol. Nyt av skyggen og husk på å tilføre kroppen nok væske!

Fortsatt god sommer!

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org
Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter