Ukebrev v/Stig Klingstedt

Et godt liv – ja, men ønsker vi udødelighet?
Forskere har ennå ikke funnet nøkkelen til evig liv, men nå hevder de at de er den på sporet. I lørdagens avis var det på familiesiden tre personer som har passert 100 år. For 25 år siden hadde verden ca. 95 000 hundreåringer. I dag regner man med at det finnes ca. en halv million. Til nå er det mennesket som har levd lengst nådd 122 år. Det er spådd at det første mennesket som vil oppleve sin 150-årsdag allerede er født.
Les hele artikkelen om forskningen på dette området (egner seg best på en PC eller et lesebrett) ved å gå inn på vår Facebookside ved å klikke på https://www.facebook.com/seniornorge
De som ikke vil lese hele artikkelen, men liker å passe godt på sin egen helse, kan følge forskernes råd for å forlenge livet:

Følg disse fem rådene og lev 13 år lenger
En stor amerikansk studie viser at fem livsstilsfaktorer har stor betydning for hvor langt liv 50-åringer kan se fram til. I gjennomsnitt lever de som følger alle fem råd, 13,1 år lenger enn dem som ikke følger noen av rådene. De fem rådene lyder:

  • Ikke røyk
  • Spis sunt
  • Tren regelmessig (minst 30 minutter daglig)
  • Hold vekten (BMI bør ligge mellom 18,5 og 24,9)
  • Drikk alkohol med måte (5–15 gram per dag for kvinner, 5–30 gram per dag for menn)

Så gjenstår det store spørsmålet; ønsker vi evig liv, eller skal vi nøye oss med et godt liv så lenge vi lever her?

Mer om å drikke nok vann

En av våre lesere har spurt om hva som er nok når det gjelder å tilføre kroppen væske. En annen leser har uoppfordret kommet med gode råd. Vi takker for dem og gjengir teksten i sin helhet:
Elain Schjoren skriver:

«For dem som har problemer med tørsten eller ikke tenker over hvor eventuelt lite en drikker:
Mål opp hvor meget væske glasset tar – anbefaler å bruke 2 dl glass, sett en strek på papir for hvert glass en tar, da har en full oversikt. Hvor meget hver enkelt trenger av væske pr dag regner en ut ved å gange ens kroppsvekt med 0,03. Husk at kaffe, te og sukkerholdig drikke er litt vanndrivende så de teller ikke helt og fullt. Lykke til og ha en fortreffelig sommer.”
Det betyr at en person som veier 50 kg må tilføre 1,5 liter væske per dag. Den som veier 70 kg må drikke vel 2 liter.

Eldre og digitale løsninger
Så er det av vår lesere, Gunnar Herlø, som har reagert på vår sak om digitale løsninger. Han skriver:

«Ref siste ukebrev ang. eldre og digitale problemstillinger. Vedlagt mine siste erfaringer i den sammenheng. Ser vi på kundetjenesten til banker, forsikringsselskaper, data og mobilleverandører så er det lignende erfaringer. Om du tar opp problemstillinger som ikke helt passer inn i spørsmål og svar listene, så blir det ingen svar å få.»

Han skriver videre om et telefonabonnement som han har forsøkt å få satt på vent:
«Hei.

Kommer ikke til å benytte meg av dette abonnement som skulle ta til i dag Begrunnelse følger nedenfor.
4. juni sendte jeg en melding til dere at det planlagte abonnement hos dere vil jeg sette på vent. Årsak min nåværende avtale er tidsbestemt og gjelder en tid til. Denne melding forsvant tydeligvis i den digitale programvaren hos dere og ble aldri besvart. I går kom en rekke opplysninger om pin og puk-koder etc. Noe som bekreftet ovenstående. Meldingen nådde aldri “the human part” i organisasjonen. Roboten fortsatte uanfektet med mitt abonnement. Etter å ha ventet 27 minutter for å komme igjennom til Kundeservice hos dere, ga jeg opp. Tilhører den utdøende generasjon +80 som gjennom et langt liv yrkesmessig har vært en problemløser i ulike sammenheng ansikt til ansikt med mennesker. Håper dere forstår at jeg er lite forberedt til å møte en tidsepoke hvor kunstig intelligens skal styre den menneskelige. En litt skummel fremtid etter min mening. Er glad jeg slipper det, i den grad en har noe og være glad over i disse coronatider og min etter hvert høye alder (84). Men noen lyspunkter finnes. Bl.a en gladmelding til nåværende leverandør av mobiltjenester som sogar har en butikk mindre enn 2 mil unna. Ha en god dag. Men gjør noe med servicetjenesten. Den er alt for kort. Noen hundre tusen mennesker i Norge er arbeidsledige. Hyr noen av dem inn og sørg for at de som er + 75 år kan få være med inn i en digital verden også hos Talkmore.

Vennlig hilsen
Gunnar Herlø»

Det er vel mange som kjenner seg igjen i nivået for service som mange tilbydere yter sine kunder. Den gammeldagse telefonen er så svakt bemannet at man ofte må vente i oppimot en time før man får kontakt. Det er ikke et servicenivå som er akseptabelt.

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org
Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter