Ukebrev v/Stig Klingstedt

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget –

«Vi måste alla lägga märke till allt som faktiskt är BRA med att bli äldre.»

Jeg har lyst til å slå enda et slag for vår søsterorganisasjons blad https://www.senioren.se/ der Bodil Jönsson er kronikør. Deretter overlater jeg til hver enkelt å finne frem i Senioren. Hun skriver bl.a.:

Det finnes en god del spennende hjerneforsking som viser at det skjer forandringer i hjernen hos eldre, men slett ikke bare til det semre. Vi blir dårligere på å forstå hvordan den seneste telefonen fungerer eller å huske navn. Men vi blir flinkere til å se og forstå sammenheng. Tidligere kalte vi det for visdom, men vi kan også forklare det med at vi som eldre helt enkelt har mange flere mønstre lagret i hjernen og da også har lettere for å kjenne igjen mønstre, da vårt lager er så mye større.

Risiko for Alzheimers sykdom og demens kan ses i tjueårene, ifølge amerikanske forskere.

 

Overvekt skal være en risikofaktor.

Overvekt og lavt utdanningsnivå er risikofaktorer for å utvikle Alzheimers sykdom og andre demenstyper, mener forskere fra Columbia University i USA. De har lagt frem funnene sine på en internasjonal konferanse for Alzheimer’s Association, og sistnevnte omtaler resultatene i en pressemelding.

Forskerne som undersøkte overvekt og demensrisiko mener at studien deres er den første som kan rapportere en sammenheng mellom BMI i ung voksen alder og demens senere i livet. Alle i aldersgruppen 20 til 49 år var regnet som unge voksne.

Forskerne er kommet til at overvekt hos menn i ung alder er enda farligere enn hos kvinner. Det kan jo være en trøst at forskerne også mener at det ikke er noen sammenheng mellom overvekt midt i livet og demens senere. Du kan lese mer om dette på:

https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2020/08/05/195696683/risikoen-for-demens-kan-avdekkes-i-ung-alder-antyder-ny-forskning

 

Samarbeid på tvers

Fra vårt medlem i Sandnes har vi fått et innlegg som det er all grunn til å studere og følge opp andre steder i landet. Han skriver:

Kan følgene samarbeide og opplegg også bli satt i gang andre steder i landet.?

Her i Sandnes har vi helt fra starten av i 2006 fått til et nært samarbeide med Mossige Mindes Seniorsenter Vi har hatt og har de fleste åpne møter der og deres treningsopplegg markedsfører vi og støtter økonomisk. For noen år siden fikk vi også til hjelp til treningsopplegg/undervisning på senteret fra Idrettshøgskolen i Oslo.

For 30 år siden ble det opprettet en selvstendig frittstående Reiseklubb der med eget styre og egen økonomi. Foreningen har fått til et tett samarbeide hvor senterleder er fast medlem i styret. Foreningen har i underkant av 300 medlemmer. Vi har alle våre møter der. Årlig arrangerer vi 6 turer til inn og utland med normalt ca. 250 deltagere. Har selv vært formann i Reiseklubben siden 2000.

For ca. 1 år siden fikk en til et samarbeide med Senior Norge Rogaland og alle våre medlemmer får nå tilbud om å delta på reisene. Mange har deltatt og noen har også meldt seg inn i Reiseklubben

Senteret har eget kjøkken og lager bl. a. middag 3 ganger i uken som normalt blir servert i restauranten for alle pensjonister. Flere av våre medlemmer har begynt å spise der. Senteret har også et opplegg hvor de kjører ut middag hjem til folk 3 ganger i uken. Nærmere 20 frivillige kjører maten ut. Den koster bare 85,- pr. porsjon og består av hovedrett og dessert.

I forbindelse med korona-epidemien er senteret stengt, men de lager middag som normalt og som kjøres ut til de som bestiller.

Senior Norge har fått til en avtale med Senteret som gjør at vi markedsfører dette på Zubarus til våre medlemmer og også på Facebook for folk flest i vårt navn. Denne avtalen har ført til et vinn/vinn opplegg som har økt matutkjøringen som betyr at senteret til tross for stengingen har minst samme produksjonen som før krisen.

Senior Norge blir også således markedsført på Facebook hver uke.

Har også et nært samarbeide med Sandnes Eldreråd og i informasjonsbladet for eldre “Leirgauken” forteller vi om våre aktiviteter. Innlegget/annonsen får vi nå gratis.

Kanskje Senior Norge kan foreslå liknende opplegg andre steder som kan gi oss sårt trengende nye medlemmer?

 

70 er det nye 50

Dagens 70-åringer er mer aktive og friske enn noen gang før. Det viser en ny svensk rapport som har studert 70-åringer siden 70-tallet. Det er vår samarbeidspartner Senter for seniorpolitikk som skriver dette, se https://seniorpolitikk.no/nyheter/70-er-det-nye-50

 

 

Senioravisa har hatt et stort antall lesere hele første delen av 2020

Fra Senior Norge Østfold har vi fått melding om at antallet besøk hver måned i 2020 har oversteget 5000. Vi gratulerer!

De som ennå ikke har lest Senioravisa kan logge seg inn på www.ostfold.seniornorge.org

 

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org

Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter