Universell utforming – Digitaliseringsdirektoratet

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Vi må ha sovet i timen. Vi har, uten å lykkes, spurt om det er noen som har eller tar ansvar for at de som ikke kan benytte digitale løsninger, blir tilbudt tilsvarende analoge løsninger.

Nå ser vi av ABC-nyheter den 11. juli at Digitaliseringsdirektoratet tar slikt ansvar for funksjonshemmede. Det er faktisk hele 7 år siden det kom på plass et regelverk for universell utforming av digitale løsninger. Det er likevel fortsatt mange digitale løsninger som det  er vanskelig å bruke for alle. Med universelle løsninger menes det at alle skal kunne bruke dem.

I innlegget i ABC-nyheter fremgår det at mange med nedsatt funksjonsevne sliter med apper, nettsider og digitale løsninger. Dette gjelder ikke mindre enn 7 av 10 nordmenn med funksjonsnedsettelse.

Vi er i en tid hvor det i hurtig tempo stadig blir introdusert flere apper og digitale løsninger. Det blir en jungel som det blir vanskelig å orientere seg i. Digitaliseringsdirektoratet er opptatt av at teknologien må inkludere alle. Det er spennende å se hva de får til.

Vi vil i denne forbindelse minne om at det på langt nær er alle som har de nye smarttelefonene, men har vanlige mobiltelefoner. Disse er fri for apper. Det er vår forventning at denne gruppen også må tilgodesees med vel fungerende løsninger.

Blant de 400.000 ikke-digitale i Norge, er det fortsatt mange eldre som velger å beholde sine Doroer, fordi de er enkle, lettforståelige mobiltelefoner. Eldre med skjelvende fingre og svekket syn, setter pris på tydelige, store nok, taster, tegn og bokstaver. De har ikke et utall av apper å forholde seg til, men heller ikke de mulighetene appene innebærer.

Vi skulle gjerne se at Digitaliseringsdirektoratet tar ansvar også for denne gruppen. De må kunne ha krav på analoge løsninger som de kan bruke, på linje med det som de funksjonshemmede vil tilbys.

Vi håper regelverket for universell utforming av digitale løsningen også inkluderer de som ikke har smart telefoner. Vi skulle tro at Digitaliseringsdirektoratet allerede har tenkt på dette, men det skulle være fint å få det bekreftet.

Dette skulle være i samsvar med direktoratets mål om at teknologien må inkludere alle!

Og så håper vi at Digitaliseringsdirektoratet sørger for at regelverket for universell utforming gjøres allment kjent!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter