URININKONTINENS

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer for å se hele innlegget! –

Leserinnlegg v/ gynekolog Åse Kari Rondestveit, Faust Medisinske Senter

Forekomst av urininkontinens hos kvinner varierer i ulike undersøkelser. Utenlandske studier rapporterer fra 10-60 prosent. Det henger nok også sammen med grad av plager.

I en norsk undersøkelse rapporterer 30 prosent av kvinnene om urinlekkasje.

Det er ulike grader av lekkasje. Alt fra noen dråper ved økt fysiske aktivitet til skifting av våte bind flere ganger daglig.

Urinlekkasje kan være en årsak til nedsatt livskvalitet. Mange unngår fysisk aktivitet som fører til lekkasje, og frykten for lukt får noen til å unngå sosial omgang.

 

TYPER URININKONTINENS.

-Stressinkontinens.  Dette er lekkasje som oppstår ved økt trykk i magen som ved hoste,nysing og latter.  Det er også assosiert med lekkasje ved fysisk aktivitet. Det er stor forskjell på mengden av lekkasje. Det er ingen vannlatingstrang på forhånd. Ca 50 prosent av de med urinlekkasje har denne formen og den er vanligst hos yngre kvinner.

-Urgency. Detter assosiert med hypping trang til vannlating også om natten. Ofte kommer det bare litt av gangen. Trangen til å late vannet kommer plutselig og er så sterk at toalettet ikke nås før blæren tømmer seg. Kalles også overaktiv blære.  Ikke alle med urgency har lekkasje, Denne formen finnes hos ca 10-15 prosent av de med lekkasje.

-Blandingslekkasje. Det vil si en blanding av urgency og stresslekkasje. Utgjør 35-50 prosent av alle tilfeller.

-Overfylt blære. Når blæren ikke tømmes og er full vil det lekke jevnt og trutt. Endring av stilling fører ofte til lekkasje. Kateterisering vil bekrefte den diagnosen.

Årsaken kan være slapp blæremuskulatur eller at noe hindrer urin å komme ut. Det kan være fremfall, muskelknuter eller operasjoner.

 

RISIKOFAKTORER.

-Alder. Både forkomst og mengde lekkasje øker med alder.

-Overvekt. Kvinner med overvekt har ca 3 ganger så høy risiko for urinlekkasje sammenlignet med slanke kvinner. Vektreduksjon er assosiert med inghen lekkasje eller bedring av lekkasje. Dette gjelder særlig stresslekkasje der trykket i magen spiller en rolle.

-Antall fødsler. Flere fødsler øker risikoen for urinlekkasje og fremfall av kjønnsorganer. Det finnes imidlertid også kvinner som ikke har født som får problemer med urinlekkasje.

-Familiehistorie.  Det er funnet en viss genetisk disposisjon når det gjelder urgency/overaktiv blære.

 

BEHANDLING

I mange tilfelle er det endringer i livsstil som skal til.

  • Endre drikkevaner. Tidspunkt og mengde samt redusere inntak av koffeinholdig drikke og alkohol.
  • Redusere vekt.
  • Hindre forstoppelse.
  • Røykeslutt og behandling for tilstander som gir kronisk hoste.

Bekkenbunnstrening styrker bekkenbunnsmuskulaturen . Det gir gode resultater for de som gjør det regelmessig. Dersom det er vanskelig å vite hvordan det gjøres, anbefales det å oppsøke fysioterapeuter som er spesialister på dette.

For å finne riktig muskulatur selv, kan man sette en finger på huden mellom endetarmsåpning og vagina. Ved riktig knip kan det kjennes at det trekker seg sammen der.

Ved urgency/overaktiv blære og ved blandingsinkontinens kan medikamenter forsøkes. Det finnes ulike medikamenter som får blæren til å slappe av slik at man kan trene på å holde seg for å øke kapasiteten igjen.

Etter overgangsalderen produseres det også mindre østrogen. Det påvirker slimhinnene i vagina og nedre deler av urinveier og kan gi en følelse av urgency og å ha urinveisinfeksjon hele tiden. Lokal østrogenbehandling bør da forsøkes dersom østrogen ikke er frarådet.

Operativ behandling er førstevalget ved stressinkontinens. Det vanligste er å sette et bånd rundt urinrøret, TVT behandling. Dette er et lite inngrep i lokalbedøvelse og krever ingen innleggelse på sykehus. I forkant av en slik operasjon utredes pasienten ved urodynamisk poliklinikk for å avgjøre om denne behandlingen er riktig.

Ved lekkasje som skyldes overfylt blære er det selvkateterisering som er behandling. Dersom tømmingsproblemene skyldes fremfall, vil en behandling av fremfallet kunne bedre lekkasjen.

Dersom urinlekkasjen blir et vedvarende problem finnes det en rekke hjelpemidler å få på apoteket. Resept fås hos lege.

Dersom det dreier seg om dråpelekkasje ved fysisk aktivitet kan vaginal laserbehandling hjelpe.  Laserbehandling er også et alternativ dersom det ikke er mulig å bruke noen form for østrogen.

 

Åse Kari Rondestveit

Gynekolog, Faust Medisinske Senger

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter