Vær obs på svindelforsøk!

Det er av og til nødvendig å komme med noen advarsler.
For tiden er det spesielt 2 forhold hvor svindlere vil stå i kø for å prøve å svindle opplysning/penger fra deg.

Dette er:

 • Korona-problematikken
 • Kommende skattemelding

 

Koronaproblematikken

I disse koronatider er det mange svindlere som vil utnytter vår generelle redsel for koronasmitte og prøver å lure deg på forskjellige måter.

Vær obs dersom ukjente tar kontakt på SMS, e-post, telefon eller kommer på døren.
De er kanskje ikke hva de utgir seg for å være.

Flere sitter nå alene hjemme, og mange er usikre på hva som skjer videre i disse tider.
Det er unntakstilstand i Norge og mange andre steder i verden.

Svindlere går alltid etter de mest sårbare og utnytter slike situasjoner til sin fordel

Det er allerede registrert tilfeller av slik svindel og det er grunn til å tro at svindlere vil komme enda sterkere på banen etter hvert som sykdommen spre seg i befolkningen.

Svindler spiller på frykten for viruset samt behovet for informasjon, og de prøver å ta kontakt for å gi informasjon om viruset og vaksiner, samt forsyninger som ellers er utsolgt. Og også hvordan du kan donere penger. Ja, vi har også sett at noen religiøse forsamlinger har lovet beskyttelse via bønn dersom du donerer penger til dem.

 

Så langt skal svindlerne ha brukt relativt kjente svindelmetoder:

 

  • Det har vært en økning av falske SMS-er og e-poster hvor avsenderen utgir seg for å være fra WHO eller Folkehelseinstituttet.
   Styr unna slike meldinger og e-poster
  • Flere har også mottatt telefoner eller fått besøk av personer som utgir seg for å være helsepersonell, og sier at du må betale fordi et familiemedlem er på sykehus på grunn av korona.
   Skulle du få besøk på døra, er det viktig at de som kommer må identifisere seg.
   Unngå å slippe dem inn dersom du ikke er HELT sikker på hvem dette er.

 

Bedrageriekspert Terje A. Fjeldvær i DNB sier det slik:

 

«Dette har svindlere alltid gjort når det har vært kriselignende situasjoner. Svindelforsøkene har allerede økt i andre land, og vi ser tegn til at de samme vil skje i Norge»

 Kommende skattemelding

Fra slutten av mars kommer skattemeldingen, nå i ny drakt.
Dette vil datakriminelle prøve å utnytte, noe man har sett de senere årene.

De kriminelle skyr ingen midler og har tidligere kontaktet folk over e-post og sms.
Der forsøker de å lure mottaker til å klikke på lenker som fører til andre, tilsynelatende seriøse nettsteder hvor de ber om at mottakeren skal gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan benyttes til å svindle mottakeren.

«Hverken Skatteetaten eller andre myndigheter i Norge vil be om at du skal logge deg inn ved å klikke på en lenke som ligger i en e-post.

Når du får vite at skattemeldingen din er tilgjengelig, blir du bedt om å logge deg inn på skatteetatens hjemmeside, som igjen kobler deg direkte inn til ID-porten.
Der må du logge deg inn med din elektroniske ID.
Dermed får du sikker tilgang til dine opplysninger og du beskytter egen identitet», sier Janne Syversen, kommunikasjonsdirektør i Buypass

Det er ikke alltid lett å se forskjell på ekte og falske nettsider, men husk; Ingen seriøs etat vil la deg logge inn via en link i en e-post eller SMS. Bruk sunn og kritisk fornuft.

Er du interessert i å lære deg mer om dette, har Buypass bidratt til et gratis e-læringskurs knyttet til forebyggende tiltak for ID-tyveri og svindel på nett. Dette ligger tilgjengelig på nettvett.no og er utviklet sammen med Norsk senter for informasjonssikkerhet.

 

Terje Lloyd Andersen
Telefon 922 87 090

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter