2001 – aprilspøk provoserte!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Noen ganger er det nødvendig å provosere for å bli hørt. Vi kom over en 20 år gammel artikkel som først ble gjengitt i Fredrikstad Blad, deretter i flere av landets aviser. Den dreier seg om sykepleieryrket og sykepleiernes holdninger overfor lønn. Opprinnelig var yrket et rent kvinneyrke og av mange oppfattet som et kall. De kvinnelige sykepleierne var ikke kravstore  og følgelig var de heller ikke lønnsledende.

På den tiden var det i ferd med å komme flere mannlige sykepleiere. Disse hadde andre forhold til det med lønn for utført arbeid og samsvar mellom lønn og kvalifikasjoner. Tre mannlige sykepleiere gikk inn for å danne en egen forening for å endre holdninger og øke lønnskravene. «Mannlig norsk Sykepleier Forening» skulle foreningen hete!

Etableringen falt sammen med 1. april med et par dagers margin og årets lønnsforhandlinger.

Artikkelen som er lett harselerende, provoserte mange og fikk stor oppmerksomhet. Den gjenspeiler holdninger som fortsatt eksisterer. Vi gjengir derfor artikkelen i sin helhet. Den er ikke bare harselerende og provoserende, men også morsom. Les gjerne artikkelen som er gjengitt nedenfor:

Lei kvinnfolk uten pengeteft

Mannlige sykepleiere er lei kvinnelige kolleger som ser på yrket sitt som en bigeskjeft og kvir seg for å snakke om penger. Guttene har derfor stiftet Mannlig Norsk Sykepleier Forening.

KJELL ØSTERBØ— Altfor mange kvinner i vårt yrke er en drøm for arbeidsgiverne. De nikker og bukker og vil helst ikke snakke om penger. Istedenfor å kreve høyere lønn tar de heller en ekstravakt til. Det sier Geir Kåsa, som er presseansvarlig og initiativtaker til den nye foreningen.

Leder for Norsk Sykepleierforening, Bente G. H. Slaatten ønsker den nye foreningen velkommen.

— Det er helt riktig at vårt forbund består av altfor mange snille jenter. Vi er ikke gode nok til å sette prislapp på egen kompetanse, sier Slaatten. Hun håper nykommeren også vil bidra med sin innsats for bedre lønn også innenfor “moderforbundet”.

Jo da, det vil de gjerne, sier Kåsa, men klager over engasjementet til sine kvinnelige kolleger.

Altfor få engasjerer seg – På årsmøte til de kommuneansatte i sykepleierforbundet i Østfold med 1200 medlemmer, møtte kun 29 personer. Du vet, med slikt engasjement blir lønna der etter, sier Kåsa.

  1. november i fjor var han formelt med på å stifte foreningen, men det er først nå det begynner å bli noe aktivitet rundt nyskapningen med egen internettside og konkrete saker som følges opp.

En annen av initiativtakerne, Terje Lloyd Andersen, er ikke nådig når han forklarer hvorfor sykepleiere klarer å tjene så dårlig, til tross for at det ikke er mer etterspørsel etter noen annen yrkesgruppe.

– Bijobb for rike hustruer – Mange av våre kvinnelige kolleger er gifte med menn som tjener godt og derfor betrakter hele sitt yrke som en bigeskjeft. Dette er det jo vi menn og de av våre kvinnelige kolleger som er hovedforsørgere, som lider for.

— Flertallet av guttene er heltidsansatt, mens flertallet av jentene er deltidsansatt. Og er du på jobb bare et par dager i uken, er du mer fornøyd med de “tilskudd” du får, enn når du faktisk må leve av lønningen, sier Terje Lloyd Andersen. Det er holdningene til mange av sine kvinnelige kolleger han ønsker å provosere, og helst ta livet av.

Både han og Kåsa håper at mannlige kolleger både i Hordaland og andre fylker i landet tar initiativ og starter sine egne fylkeslag.

— Men er det lovlig bare å åpne for mannlige medlemmer?

— Det har vi ikke engang sjekket. Men når hovedforbundet vårt til de grader er kvinnedominert, må vi kunne ha en liten undergruppe som er mannsdominert, sier Lloyd Andersen.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter