Amedia – slutten for papiravisene?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Det var ikke noen gladmelding vi fikk i fra Fredrikstad Blad. Den 29. september skal bli en merkedag for avisen. Fra denne dato kommer de ut med papiravisen kun 3 dager i uken – tirsdager, torsdager og lørdager. Tilsvarende beskjed har leserne til Moss Avis og Sarpsborg Arbeiderblad fått. I Halden har de allerede hatt 3 dagers utgivelse i uken en tid. Hvor mange andre av Amedia sine lokalaviser som har gått over til utgivelse 3 dager i uken, har vi ikke informasjon om. Vi regner med at etternølerne kommer!

Vi er redde for at dette kan være begynnelsen på slutten for papiravisene!

Amedia er Norges nest største mediekonsern etter Schibsted. Amedia er en sammenslutning som blant annet omfatter 78 lokalaviser! Dette er den tidligere A-pressen. Den er eid av LO og Arbeiderpartiet.

Bakgrunnen er at avisene sliter med høye kostnader til produksjon og distribusjon samtidig som avisenes nettutgave får stadig flere lesere. Her har regnemestrene fått boltre seg fritt. Det er langt billigere å produsere og distribuere nettavisen enn papirutgaven.

Fredrikstad Blad viser at de er kjent med at vi i Norge har 600.000 ikke-digitale som ikke er på nett, og følgelig ikke får noe som helst glede av nettavisen! Uteblivelse av papiravisen 3 dager i uken skal kompenseres ved at papiravisen skal ha dobbelt så meget info som tidligere. Dette er en dårlig trøst.

Papiravisene er en del av frokosthyggen vår. Den ene av oss får lokalavisen og den andre riksavisen. Så bytter vi! Nå skal vi altså ikke få lokalavisen mandag, onsdag og fredag. Da får den ene av oss riksavisen og den andre ingen avis. Det å sitte med nettbrettet ved frokostbordet er vel heller ingen tenkelig løsning for de som er på nett!

Nei, dette opplever vi ikke som noe fremskritt. Nettavisene vil fortsette å øke, men problemet med at en stor del av befolkningen ikke er på nett, vil vi måtte leve med i minst 20 – 30 år til!

Vi klipper et avsnitt fra et leserbrev i Moss Avis den 6. september:

«Dette er nok en endring som ikke tar hensyn til at det finnes lesere som ikke behersker digitale hjelpemidler like enkelt som den yngre generasjonen. Vi ser det på mange områder. Skal du på restaurant, ta med deg appen, man sniker på bussen når det ikke er mulig å betale med penger eller kort, forretningen vegrer seg mot å ta imot kontanter, mer og mer informasjon kommer digitalt osv.»

Vi er fullt ut innforstått med digitaliseringen av det norske samfunn som fortsetter med høy hastighet. Det som er vårt anliggende i denne forbindelse, er at det opprettholdes analoge løsninger for de ikke-digitales bruk! Dette gjelder også papiravisene!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter