Bussene åpner fordørene – slutt på sjikaneringen!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Historien er nesten komi-tragisk. Østfold Kollektivtrafikk stengte fordørene i bussene. Hensikten var å beskytte sjåførene mot Coronaviruset. I sin naivitet har de gått ut fra at «alle hadde smarttelefon» og at passasjerene skulle kunne betale med «app» som eneste betalingsmulighet. Busselskapet hadde tydeligvis ikke noe forhold til at det faktisk er hele 600.000 ikke-digitale personer i Norge som ikke har smarttelefon!

Busselskapet hadde derved satt seg selv uten mulighet til å ta betalt av de uten smarttelefon selv om disse kunne tilby betaling med lovlige midler – kontanter eller kort! Vi er overbevist om at busselskapene kunne ha funnet andre løsninger som gjorde det mulig å ta seg betalt også fra de ikke-digitale. Et pinlig forsøk på å konstruere en betalingsmulighet ved vanlig telefon, var så uforståelig at det neppe er noen som har kunnet bruke den!

Slik er det busselskapet som sitter igjen med «svarteper»! «Ris til egen bak» kan man si!

Den månedslange perioden med stengte fordører i bussene, har ført til milliontap for busselskapet. Noen beløp har vi ikke sett, men vi skulle tro de er store nok til at de ansvarlige ledere ikke skulle sitte trygt i sine stoler!

Hvor mange passasjerer som i perioden har reist gratis fordi busselskapene har vært ute av stand til å ta imot kontant betaling, eller betaling med kort, vites ikke. Men det er ikke få!

Uforstandige journalister greidde i begynnelsen å omtale de som ikke kunne få betalt, som «snikere». Dette har vært gjentatt så mange ganger at det grenser til ren sjikane. Dette har vært ubehagelig for de det gjelder – i stor utstrekning eldre som ikke har smart telefon! 

Dette har ført til at de som ikke har kunnet få betalt, har følt seg ubekvemme. Og mange har vegret seg for å ta bussen. Det har også vært uheldige episoder som gjerne kunne ha vært unngått. I Fredrikstad Blad den 18. august kunne vi i et lese om en funksjonshemmet som ble kastet av bussen fordi busselskapet ikke kunne ta imot det betalingskort hun ville betale med.

Vi klipper noen linjer fra leserinnlegget:

«Nylig ble mitt barnebarn som er psykisk utviklingshemmet, beordret av bussen da hun skulle til sitt aktivitetstilbud. Hun hadde ikke «app», men kun et kontantkort. Dette fikk hun ikke brukt. Bussjåføren var ikke nådig. Mitt barnebarn ble stående igjen på holdeplassen ved Hauge på 109. Hvorfor er det verre å kjøre buss enn taxi?

Ikke alt er velstand i den digitale verden. Ingen hensyn blir tatt til den enkelte person. Slik har det blitt, sier «frustrert farmor!»

Vi ser at Østfold kollektivtrafikk nå åpner dørene foran i bussen og at det igjen skal bli mulig å betale med kort. Noen løsning med kontant betaling tilbyr de fortsatt ikke. Trolig har busselskapet ikke fått med seg at sedler ifølge en ny undersøkelse ikke smitter!

Vi håper Østfold kollektivtrafikk har fått med seg at kontanter fortsatt er et tvungent/lovlig betalingsmiddel, og at betalingsmottaker er forpliktet til å ta imot kontant betaling om betaleren foretrekker slik betalingsmetode!

Vi håper også at fartsblinde systemutviklere tar til seg at ikke «alle» har smarttelefon. Som allerede nevnt er det faktisk 600.000 over 16 år som ikke har slikt avansert utstyr!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter