Coronaen – hele tiden et skritt foran!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Vi har kjempet en kamp mot Coronaviruset i vel et år. Det har vært en kjempedugnad hvor det norske folk har stilt opp lojalt i forhold til myndighetenes strategi. Til tross for at regjeringen har styrt kampen mot Coronaen med fast hånd, har vi ikke greidd å bli kvitt viruset. Men noe må vi ha gjort riktig, Så vel smittetall som antall døde har holdt seg på et lavt nivå i forhold til de andre land.

Coronaen er ikke noen enkel motstander. Kampen har bølget frem og tilbake – fra smittebegrensninger til nye smittetopper. Vi må dessverre konstatere at vi så å si er tilbake til der vi startet for vel et år siden. Coronaen ser hele tiden til å være et skritt foran oss!

Myndighetenes strategi

Strategien forutsetter at kontakten mellom mennesker minimaliseres for å begrense smitte-spredningen. Dette har medført betydelig nedstenging i de aller fleste virksomheter til stor belastning for hele samfunnet – for den enkelte innbygger, for offentlige virksomheter og for næringslivet. For å unngå samfunnsskadelige sammenbrudd har myndighetene betalt ut milliarder i støtte til folk som har mistet jobben og til næringslivet. Vi er usannsynlig heldige som har et oljefond i ryggen!

Ett år i husarrest – tillit, tro og lojalitet

Med de begrensninger som er innført, blir det ikke meget feil å si at den norske befolkning er i en form for husarrest. Dette har vart i mer enn et år og begynner å slite med det som vi er så avhengige av – tillit til myndighetene, tro på at vi til sist vil lykkes og lojalitet. Folk er slitne og frustrerte over at de fortsatt ikke ser slutten på det hele. Det er en risiko for at vi kan oppleve svikt i såvel tillit som tro og lojalitet.

Tilbake til start – Nye smittetopper

Myndighetene iverksatte før påske nye smittebegrensende tiltak. Dette til tross må vi konstatere at smittenivået fortsatt er høyt, omtrent på samme nivå som for et år siden. Det er notert flere nye smittetopper – bl. annet i Fredrikstad, Sarpsborg og Bærum. Myndighetene frykter enda flere smittetopper etter hvert som folk kommer hjem fra ferieopphold ti innland og utland.

Vaksinen gir håp

Det er ikke rart at folk begynner å miste håpet. For at år siden så man muligheter til at Coronaen skulle være bekjempet ved juletider. Det samme er situasjonen når. Det er bare det at det er julen et år etter, i 2021!

De smittebegrensende tiltak må uansett fortsette, men det blir nok vaksinene som gjør det mulig å vinne kampen mot Coronaen.

Vaksiner mot Corona viruset ble utviklet i rekordfart, men vaksineringen har ikke gått like fort. Det vi har sett, er at smittekontroll og vaksinering har vært meget godt organisert. Når vaksineringen likevel har gått så sakte, skyldes det ustabile forsyninger av vaksine. Dette problemet ser ut til å kunne bli løst. Det aller viktigste av vaksineringen bør således kunne være gjennomført innen utløpet av juni! Da bør de fleste av de smittebegrensende tiltakene kunne fjernes!

Det skulle være håp for sommerferien 2021!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter