Ekko fra en svunnen tid

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Av Jan Kvil

Vi var ganske bleke der vi sto i kø utenfor helsesøsters kontor. Jo, lenger forbokstaven i etternavnet ditt var ute i alfabetet, jo lenger var det å vente. De som kom ut, hadde fått igjen fargen i ansiktet og lagde skrekkhistorier om hvor fælt det var det vi skulle igjennom. Vi fikk høre at nåla var usedvanlig lang og helsesøster tok fart fra den ene enden av rommet da sprøyta skulle settes.

Nå står de samme skoleungene i kø igjen. Ikke like bleke, men kanskje litt mer skrukkete. Nå er det ikke alfabetet som bestemmer, nå er det alderen. Jeg føler ikke for å slenge med leppa til dere som står etter meg i køen. Jeg har ikke noe behov for, verken for meg selv eller dere, og stadfeste at jeg har blitt en gammel mann som allerede er vaksinert. Noe av kunsten med å holde seg ung er å ikke fortelle hodet hvor gammel kroppen er.

Nå føler jeg meg krenket av myndighetene som absolutt må synliggjøre alderen min for gud og hvermann. Heldigvis er de jeg står i kø med omtrent på samme alder. Vi snakker ikke sammen, men venter på tur, smiler i lettelse når sprøyta settes og tror vi er reddet fra Covid 19. 20 minutter i venterommet etterpå gir oss muligheten i å fastslå at alle de jevnaldrende vi sitter der sammen med er veldig gamle.

Nå kunne jeg lagd noen skrekkhistorier om hva dere som er yngre skal igjennom, men det trengs ikke. Media sørger for det gjennom å fortelle om bivirkninger som er verre enn selve sykdommen. Sjøl ba jeg om å få AstraZeneca i den ene armen og Janssen and Janssen i den andre. Men her var det ikke rom for verken særbehandling eller humor, og jeg ble tilført et lite stikk med Pfizer.

Jeg har en god venn, Pål Ruud, som jeg tok vaksine sammen med på barneskolen, som skal ta Moderna vaksine i dag. Da har jeg behov for å fortelle at jeg har hørt at den er helt jævlig. Sprøytespissen er dobbel så lang som på Pfizer og den er ikke skarpere enn taggene på en gaffel. Trøsten er at de kraftige bivirkningene, med hodepine, oppkast, feber og kramper, gir seg etter bare et halvt års tid. Jeg sender varme tanker til min skolekamerat, Pål, som skal ta denne kl. 12.30 i dag.

Nå skinner solen. Det er våren 2021 og en hel verden vaksinerer seg for å få tilbake frihet og normalitet. I første omgang er vi takknemlig bare vi får lov å ta en øl med gode venner på en uterestaurant.

 

Få vaksineinformasjon

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter