En god dag. Hver dag

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Av Jan Kvil

Det har hendt at jeg har gitt mine elever en lekse som er fjernt fra hva som er vanlig i norsk skole. For eksempel at de den neste uka uoppfordret skal rydde rommet sitt. Hvis de gjør det, lover jeg dem noe de har lyst til eller er glade i. Det er bare for å gjøre det såpass viktig for dem at de faktisk gjør det. Belønningen er nemlig en helt annen. De får se oppriktig glede i mors eller fars øyne. De får ros og berettiget anerkjennelse og de opplever at det gjorde dem godt. At dagen ble bedre og at de ble gladere selv.

«Den største gleden du kan ha er å gjøre andre glad!»

Noen av menneskene som betyr noe for meg, kjenner jeg så godt at jeg vet hva de liker og hva de blir glade for. Det har ligget mange sjokolader på pulten til mine kolleger. Det er mange kjærester som uventet har fått blomster, lapper og små kjærtegn. Det jeg savner mest ved å være alene, er faktisk noen å være god mot.

Større enn blomster og sjokolade er gode handlinger. Det å lage en bedre middag, ta husarbeidet, fylle en kjølebag og ta med noen på stranda etter endt arbeidsdag.

I de siste årene har jeg hatt tid og mulighet til å reise på besøk til folk. Jeg har alltid noe med meg. Noe jeg vet de liker, men det viktigste er at jeg kommer. At jeg kommer med god tid og er tilstedeværende. Jeg kjenner en dame på over 90 år som jeg besøker en fire, fem ganger i året. – Du er flink eller snill, vil noen si. Det handler ikke om det. Det handler om gleden jeg selv opplever når min tilstedeværelse er mer verdsatt enn forventet.

I en tid hvor folk har alt og ofte mer enn de trenger, er det vanskelig å skape ekte glede gjennom en bursdags- eller julegave. Vi opplever stadig at ting er mer forventet en verdsatt og mange av oss har vel noen ganger håpet på litt mer glede og takknemlighet.

Det er vel derfor jeg elsker å overraske. Gjøre det som ikke er forventet. Kjenne på gleden ved å gjøre noen oppriktig glade.

Fredag i forrige uke var jeg på Mortens kro og overrasket meg selv med fårikål. Da jeg skulle dra sto det en gammel mann i døra og fiklet med telefonen sin og så litt fortvilet ut. Jeg spurte høflig om han trengte hjelp. Det viste seg at han ikke fikk tak i drosja som skulle kjøre han hjem. Den sto fast i rushtrafikken og det ville ta lang tid før den kunne komme. Jeg spurte hvor han skulle, ba han avbestille og sa jeg kunne kjøre han hjem til Kjelsås hvor han bodde. Jeg skulle jo samme veien. Han var så skrøpelig at han måtte ha hjelp inn i bilen og hjelp med å få på beltet. Det ble en meget hyggelig kjøretur. Han fortalte om hele sin livshistorie, blant annet at han var svogeren til «Hjallis», og det viste seg at vi hadde flere felles kjente. Den ekte takknemligheten og gleden mannen viste, ved å bli kjørt hjem til døra, gjorde dagen min mye bedre. Jeg smiler ennå når jeg tenker på den gode samtalen, den ekte takknemligheten og smilet og tårene i øyekroken til en gammel mann som ble sett og fikk en opplevelse verken han eller jeg visste om da vi sto opp om morgenen.

I går hadde jeg en lengre telefonsamtale med en mann som jeg traff på en pub i Oslo for en stund siden. Han hadde lest boka jeg har skrevet og som han fikk i gave. Han hadde mye å prate om og ville at vi skulle møtes igjen. Det gjorde dagen min litt bedre.

Hver morgen, når du har våknet, har du et valg på hvordan du vil angripe dagen. Du kan klage og sutre, irritere deg over at ingen ringer deg eller kommer på besøk. Du kan gå inn i offerrollen, synes synd på deg sjøl og gjøre deg selv trist og ensom.

Vit at du også kan tenke på at du kan glede noen. At du selv kan ringe, dra på besøk, invitere noen eller gå ut døra og snakke med folk. Å være god mot andre, er å være god mot seg selv. Bare tanken på at du kan glede eller overraske noen, vil gjøre deg gladere.

Livet er ikke alltid enkelt, men du velger selv din sti i krattet. Det eneste mennesket du har kontroll på, er deg selv. De andre får du ikke gjort så mye med, men du kan selv velge måten du møter dem på. Å være snill mot andre, er å være god mot seg selv. Vær litt egoistisk og gjør det du vet blir mer verdsatt enn forventet. Gi deg selv en god dag, hver dag.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter