Erna gjenåpner Norge – data før dato!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Vi hadde som mange andre ventet på statsministerens tillyste pressekonferanse onsdag den 7. april. Vi hadde kriget mot Corona viruset i vel et år med gjentatte smittebegrensende tiltak, reduksjoner i smittetrykket og gjenåpninger med påfølgende nye smittetopper. Etter vel et år er vi faktisk talt tilbake der vi startet.

Et år i husarrest og uvisshet er lang tid. Folk begynner å bli luta lei og troen på myndighetenes tiltak og lojaliteten slites. Vi, som mange med oss, hadde ønsket oss en erklæring fra statsministeren som ga oss et fast holdepunkt – en dato hvor alt skulle være over og hvor vi skulle være tilbake til normalen igjen!

Men vi skulle bli skuffet! Det er for mange ukjente i ligningen. Coronaen er uforutsigbar. Vi vet aldri hvor og når den dukker opp neste gang. Den muterer til stadighet og vi vet aldri hvilken versjon vi må forholde oss til. Derfor er det rimelig å ha forståelse for hvorfor Erna ikke vil sette to linjer under svaret på dette tidspunkt. For å unngå at vi fortsatt må forholde oss til usikre antagelser, sier Erna og hennes medarbeidere at vi skal ha «data før dato».

– Det er forøvrig et paradoks at statsministeren introduserer en gjenåpningsplan i en periode hvor vi har en sterk smitteøking. Det er vel slikt vi kaller «sten til byrden!».

Gjenåpningsplanen inneholder 4 trinn. Siktepunktet er at man skal ha kommet gjennom hele planen i løpet av en 3 måneders tid. Det vil si at vi skulle kunne gå tilbake til normalen igjen midt i juli. Det ser ut til at det blir sen ferie i år for mange!

Etter hvert som smittebegrensende tiltak for hvert trinn, er avviklet, vil man gå til neste trinn. Da skal man ha nye fakta å bygge videre på – data før dato! Igjen, er tanken at data, ikke antagelser, skal ligge til grunn før man tar fatt på neste trinn!

Første steg i prosessen vil være å fjerne begrensninger som ble innført umiddelbart før påske.

Fremgangen blir vurdert fortløpende i forhold til smittesituasjonen, sykehussituasjonen, helsevesenets kapasitet og vaksinesituasjonen.

Meningen er at fremtiden på denne måte skal bli mer forutsigbar, men det ligger an til at prosessen kan bli utsatt for gjentatte forsinkelser. Mulighetene for at det oppstår uventede feil, er så stor at vi har vanskelig for å tro at dette kommer til å gå etter planen.

Det ble ikke sagt for meget om vaksineringen under pressekonferansen. Men det er vel åpenbart at prosessen ikke tåler forsinkelser i levering av vaksine. Hittil er kun ca. 15% av befolkningen vaksinert.

Det er ikke uten grunn at statsministeren ikke har forpliktet seg ved å nevne eksakte datoer.

Positivt er at det arbeides med en løsning for Vaksinepass tilsvarende det som EU har utarbeidet.

Vi har ønsket oss forutsigbarhet, men er ikke sterk i troen på at vi får det. Vi må nok leve med uforutsigbarhet enda en stund. Vi får holde ut!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter