Fulldigitalisering – sosial kastrering?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Det er liten tvil om at vi i løpet av noen år blir nærmest fulldigitaliserte. Det rokker med mange ting og krever omstilling. Et felles trekk ved nesten all systemutvikling er at det tas sikte på å redusere antall kontakter mennesker imellom, fordi i alle økonomiske situasjoner innebærer slike kontakter kostnader. Kostnader må bekjempes selv om det skulle føre til noe som kan ligne en sosial kastrering! Vi kom over et innlegg i Facebook som vi gjengir nedenfor:

 

På tur med pappa i banken!

Jeg hadde brukt en time i banken med min far. Han skulle overføre noen penger og jeg klarte ikke å unngå å spørre: “Pappa, kan vi aktivere nettbank for deg?”

«hvorfor i alle dager skal jeg ha det?» spurte han tilbake. «Vel, da trenger du ikke å bruke en time her for å få gjort småting som å overføre penger. Du kan til og med handle på nettet – det er så mye enklere og sparer deg så mye tid!»

 

Pappa spurte:

«Ok, så om jeg får disse tingene, så trenger jeg egentlig ikke å gå ut av huset?»

«Ja – riktig!» Jeg forklarte han at de fleste matbutikker nå har hjemkjøring, og at man kan kjøpe hva det måtte være på nettet og få det lever hjem på døra.

Svaret hans gjorde meg målløs.

 

Pappa sa:

«Etter at jeg gikk inn i banken i dag, har jeg truffet fire venner. Jeg har pratet lenge med de ansatte som kjenner meg godt. Du vet jeg er alene. Jeg liker å komme meg ut, å gå i banken og butikker. Tid har jeg rikelig av, det er det sosiale jeg savner og lengter etter.

For to år siden ble jeg svært syk. Eieren av den lokale matbutikken besøkte meg, satt ved sengen min og gråt. Da moren din falt og slo seg på morgenturen sin, var det en annen butikkeier som så henne. Han fikk henne i bilen og kjørte henne hjem, han vet hvor vi bor.

Ville jeg opplevd disse menneskelige gode gjerningene om absolutt alt bli elektronisk?

Hvorfor skal jeg få alt levert på døra og tvinge meg til et liv bak en skjerm? Jeg liker å prate med og få et inntrykk av personen jeg skal kjøpe noe av. Det skaper relasjoner.

 

Bruk tid med mennesker, ikke maskiner…»

 

Dette til ettertanke!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter