– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Norges Banks siste undersøkelse viser at kun 3% av det vi kjøpte siste halvår var med kontanter. Vi skal være det landet som har minst andel kontanter i omløp!
Bankene hevder at minibankene ikke er lønnsomme lenger. Vi tror dem gjerne på det, men skulle ikke bankene ha et samfunnsansvar! Og er ikke dette også et spørsmål om kundeservice? Noe må det koste!
Vi skrev om dette i SENIORAVISA så tidlig som 27. Februar 2017: «Dnb stenger Hvalers siste minibank!»
Det er en oppfatning at: «Nesten alle er på nett, nesten alle har Vipps, nesten alle har kort». Nei, det er ikke slik. Skal vi tro på undersøkelsen til Kompetanse Norge, er det 650.000 ikke-digitale i Norge. Disse er ikke på nett, og følgelig har de heller ikke smarttelefon. Dette gjelder i første rekke de eldste i befolkningen.
Bankene har gjort avtaler med de største matvarekjedene om mulighetene for kontantuttak i butikkene. Så kontanter vil være tilgjengelig, men på en annen måte. Så lenge vi må ha en beredskap i tilfelle sammenbrudd i bærende digitale systemer, vil vi måtte ha kontanter. Finansloven fastslår fortsatt at kontanter er et tvungent betalingsmiddel.
En annen side av saken er at det ikke lenge er en enkel sak å få vekslet i bankene. Det er vel også for dyrt!
Vi skrev i SENIORAVISA så sent som 26. juli om en kunde som ville veksle inn en del skillemynt, mellom 2- og 3.000 kroner. Plakaten på betalingsautomaten kunngjorde at myntautomaten var avviklet og at innskudd bare kunne skje med sedler! Kunden ble henvist til en betalingsmulighet på andre siden av Oslofjorden.
Her er DnB på tynn is. Finansavtaleloven er klar på at man kan bruke mynter til å overføre til sin egen konto. Vi forstår ikke at bankene ikke er skulle være like klart forpliktet til å tilby en helhetlig vekslingstjeneste av norsk og utenlandsk valuta.
Kanskje lovmakerne kommer med noen ny bestemmelser etter hvert.
Del gjerne innlegget på sosiale medier!