Mitt møte med Kåre Willoch

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

6. desember – TV sendingen ble avbrutt og så kom meldingen om at Kåre Willoch var død, 93 år gammel. Senere på dagen kom det et mer enn timelangt innlegg om hans liv og levnet! Det skulle vekke minner!

Kåre Willoch kom tidlig inn i politikken. Alt i 1957 ble han valgt inn på Stortinget for Høyre. Han var da 29 år gammel og den yngste på Stortinget. Han stod tidlig frem som en særdeles veltalende og dyktig politiker som etter hvert skulle bli en av de aller viktigste lederskikkelsene i norsk etterkrigspolitikk.

Han kom inn i politikken på slutten av Arbeiderpartiets ettpartidominans. Han arbeidet for å gå bort fra Arbeiderpartiets planøkonomi til fordel for en mer offensiv markedsøkonomi. Samtidig prioriterte han hensynet til individets muligheter til initiativ og produktivitet.

Kåre Willoch kom inn som handelsminister i John Lyng sin regjering i 1963. Han var generalsekretær i Høyre og ble statsminister i perioden 1981 – 1986. I 1989 gikk han ut av Stortinget etter 32 sammenhengende år. Han hadde vært en ledende kraft i den utvikling det norske samfunn gikk gjennom i samme periode.

Han skulle bli en aktiv pensjonist som deltok i samfunnsdebatten i alle sine år. Og han var en ettertraktet foredragsholder. Ved en anledning fikk han satt av tid til et besøk i Fredrikstad. Han skulle holde foredrag i aulaen på Phønix.

Det var stappfull sal og stor forventning. Selv hadde vi vært så heldige å få sikret oss plasser på første rad, helt frem mot scenen.

Praten og summingen fra salen stanset da Kåre Willoch kom inn på scenen. Det ble helt musestille og man skulle kunne hørt en knappenål falle. Da begynte en mobiltelefon å ringe – min telefon!

Jeg sank så dypt ned i stolen på første rad som jeg kunne, men kunne likevel kjenne blikkene fra noen hundre øyer i nakken.

Kåre Willoch gikk rolig helt frem til scenekanten, bøyde seg ned mot meg og sa på sin veltalende, vennlige måte: «Det er akkurat slik ringetone jeg har på min telefon også!»

Det var slik jeg fant «stille»-knappen på mobilen min!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter