Nære turmål: Dammane i Fredrikstad!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget –

Et av de smittebegrensende Coronatiltakene vi må forholde oss til, er å holde oss mest mulig hjemme og droppe de lange turene til fordel for nære turmål. Vi har i tidligere innlegg beskrevet nære turmål i Sarpsborg – Ravneberget og Solli Brug – og Haldenkanalen.

I Fredrikstad har vi et fantastisk tur og rekreasjonsområde, sentrumsnært i utkanten av Fredrikstadmarka. Det er Bjørndals dammene, på folkemunne kjent som «Dammane». De ble bygget i 1870 årene og tjente som byens drikkevannskilde frem til 1908. Det er tre dammer som ligger som en trapp inn over Bjørndalen. De ble helrenovert for noen få år siden.

Dammane er et paradoks. De er et stort naturinngrep, men fremstår som en naturperle!

Fredrikstad kommune har gjort en kjempejobb for at dette skal være et rekreasjonsområde for alle. Det er lagt til rette med gode turstier, som egner seg for rullestolbrukere så vel for de som ønsker å ta seg en treningstur. Treningsapparater finnes også. Det finnes et godt antall rasteplasser med grillmuligheter. I 2. dam har Fredrikstad fiskeforening satt ut ørret. I denne dammen og i 3 dam finnes for øvrig godt med abbor. Bademuligheter i 3. dam!

Bjørneløypa er en unik attraksjon. En hendig kunstner med motorsag har skapt et antall bjørnefigurer som er utrolig naturtro. De begynner med en fullskala bjørn ved den store rasteplassen ved inngangen til området. Så følger det bjørner av alle størrelser langs en sti innover i skogen. Fantastisk naturtro. Kjempepopulært for barna.

Så har man tenkt på at hunder også har behov for å bevege seg fritt. Det er ved 1. dam satt av et inngjerdet område på 2 – 3 mål hvor hundene kan boltre seg fritt. Det er utrolig hvor godt de greier seg sammen når de ikke er i bånd.

Det er til heder for Fredrikstad kommune at «Dammane» og området rundt i sin tid ble kåret til landets beste uterom.

Området er meget godt besøkt. Den andre søndagen i januar hadde vi strålende vær, sol og blå himmel, vindstille og 2 -3 beskjedne varmegrader. Det myldret av familier og folk i alle aldre. Selv om det er snøbart i våre områder, så kunne det nesten minne om en god påskedag.

Adkomst via parkeringsplasser ved Stjernehallen eller Skytterhuset!

Som et P.S. kan vi nevne at det var skøyteis på Vollane i Gamlebyen. Også her var det godt med folk denne søndagen. Flott at barn så vel som voksne fikk prøve skøytene for første gang i år! Stor skøyteglede.

Vi stilte oss noe tvilende til isen. Var den helt «sikker»? Det kan den ikke ha vært siden det var en som gikk igjennom. Han ble reddet av snarrådige kamerater!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter