Nære turmål – Skihytta i Fredrikstadmarka

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Folk som bor i Fredrikstad er stolte av byen sin. De hevder at Fredrikstad har alt unntatt kort vei til fjellet. Naboene i nord, sarpingene, kontrer med å påpeke at Fredrikstad ikke har noe lag i fotballens øverste divisjon! Det svir!

Av Fredrikstads attraksjoner kan vi også nevne kort vei til Sverige, Hvaler og skjærgården utenfor. Så har vi den romslige Fredrikstad-marka nord for byen og helt opp til Visterflo! Dette er friluftsfolkets boltreplass. Høyt og fritt beliggende nord/vest i marka ligger Skihytta. Den ble bygget i 1911 og eies av Fredrikstad Skiklubb. Det er ei flott hytte og et yndet turmål.

Det er nok av gode fine turstier i Fredrikstadmarka. Skal man til Skihytta kan man velge mellom korte og lengre turer etter ønske. Lang tur kan være fra skytterhuset over Borredalsåsen. Her er det flott utsikt østover. Mange raster ved grunnmurene til Hattehytta, som brant ned etter et lynnedslag i 1970. Kort tur kan være fra Veum og opp. Det er mange andre adkomstmuligheter – lange eller korte.

Vel fremme på skihytta venter kaffe, vafler og kjente og ukjente turgåere. Det er ikke for meget å si at skihytta er et møtested for glade friluftsfolk!

Vi kan gjerne si at lysløypa i Fredrikstadmarka, begynner ved skytterhuset. Den består av en kort rundløype og så en løype som går helt opp til skihytta og tilbake. Dette er en flott rundløype på anslagsvis 20 km. Med mange snøfattige vintre kan de bli lite skigåing, men løypa er så slett og fin at det skal lite snø til før man kan ta frem skiene.

Nå skal det også sies at lysløypa egner seg utmerket både til spaserturer og sykkelturer.

Fredrikstad Skiklubb skal ha all mulig honnør for at de holder den flotte hytta i god stand. Det meste går på dugnad. Nylig er skihytta, som i år er 110 år, vedlikeholdt og oppgradert for 6 mill. kroner. Dette er finansiert av oppsparte midler og gaver fra blant annet Sparebank 1, spillemidler og gave fra Skihyttas Venner.

Fredrikstad Skiklubb skal også ha takk og honnør for at de vedlikeholder stier og løyper.

Så neste gang du vil ha en god friluftsopplevelse, ta søndagsturen til skihytta i Fredrikstadmarka. Nystekte vafler og en hyggelig sosial setting, får du med på kjøpet!

God tur!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter