Når dagen blir født

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Av Jan Kvil

Det er tidlig på morgenen at dagen blir født. Noen ganger i livet har jeg vært med på selve fødselen.
Det har vært magisk. Jeg har mang en gang sittet i mørket ved et fiskevann for å få med meg hele morrabettet. Noen ganger har jeg ikke hatt tid til å sove fordi jeg har hatt kjærligheten på armen.

De lange nettene med angst er ikke morgenens skyld. Hver morgen har jeg et valg. Skal jeg være i dårlig humør i dag? Eller skal jeg være i godt humør? Valget er enkelt.

Men dagen lever sitt eget liv. Det går ikke alltid som planlagt. Det er fint. Det ville vært ille om alt var forutsigbart og monotont. Jeg leter faktisk etter sidesporene som jeg kan følge. De kan føre meg til et nytt, ukjent og spennende landskap.

Møter jeg en klager som har valgt å være i dårlig humør, takker jeg høye makter for at jeg ikke har det sånn. Men en venn som har det vanskelig skal man alltid lytte til og ha tid til. Mine venner klager ikke unødvendig. Da hadde de ikke vært min venn.

Skjer det noe ille kan jeg velge å være et offer eller ta lærdom av det. Men det må vi ta når det kommer. Aldri på forhånd.

Den nye dagen må aldri få skylda for det tidligere dager har påført meg. De dagene er forbi og kommer aldri tilbake.

Bekymringer er bortkastet. De du ikke kan gjøre noe med er ikke verdt dine tanker, og de du kan gjøre noe med er det jo ingen grunn til å bekymre seg for. Du eier din egen morgen og du eier din egen dag.
Bortsett fra de veldig få dagene i livet skjebnen påfører deg en ørefik, kan du velge å være i godt humør. Velge hvem du vil være sammen med og hvem du skal bruke tid på.

Men ikke døm noen på forhånd. Du bør tru det beste om det du ikke vet. Møtet med andre mennesker kan påvirke din dag, men huske at du ikke kan forandre mennesker, men du kan forandre din måte å møte dem på.

Siden menneskemøter kan få deg til å vakle, kunne du jo isolere deg og sørge for at du ikke møter noen.
Men du blir ikke lykkelig i ensomhet og angst. Nei, du skal smile til menneskene du møter. Lete etter det vakre i dem. For det fineste en ny dag kan gi deg er at du kan vinne en helt ny god venn.

Jeg har fantastiske morgener. Jeg har fantastiske dager. Jeg elsker livet. Det er fordi jeg bruker det livet har lært meg til å elske hver ny dag. Alt det fine som har hendt meg i livet har hendt på en helt vanlig dag.
Og det hendte fordi jeg var til stede i den og jeg hadde valgt å møte menneskene og dagen med et åpent sinn og i et forbanna godt humør.

Ha gode dager.

 

april 2021

Jan Kvil

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter