Pest og plage!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Utrykket «pest og plage» skriver seg tilbake helt fra svartedauens tid. Ordet «Pandemi» var knapt nok oppfunnet enda. Etter at Svartedauen hadde fått rast fra seg, kom den opp igjennom middelalderen tilbake i bølger med død og fordervelse. Det var to ting folk fryktet: Gud og pesten!

Vi synes vi kjenner igjen trekkene i Corona pandemien som har herset med oss i snart et år. Vi har levd med smittebegrensende tiltak som etter hvert har blitt en del av vår hverdag. Det må sies at vi har lykkes ganske godt med smittebegrensningen her i Norge sammenlignet med andre land. I perioder har det vært lettet på restriksjonene med det resultat at smittetilfellene har økt igjen.

Nå er vi tilbake til start igjen – den nåværende smitteutbredelsen er den høyeste vi har hatt.

Coronaen mutere og byr på nye utfordringer. I enkelte land er pandemien helt ute av kontroll. I USA er sykehusene fulle, bare de aller sykeste får plass. I London har ordføreren erklært unntakstilstand, hva nå det måtte innebære.

Her hjemme har vi fått en ny runde med innskjerping av de smittebegrensende tiltakene. Målet er å begrense bevegelsene til folk og kontakten folk i mellom. Ernas klare melding er: «Hold dere hjemme, ikke ta imot besøk og ikke gå på besøk til noen». Dette begynner å ligne karantene. Det begynner å bli stusselig!

Uttrykket karantene kommer egentlig fra det latinske ordet «Quarantine». Det er en periode på 40 dager som anløpende skip ble nektet å legge til kai. Først måtte det konstateres at det ikke var pest eller annen smittebærende sykdom om bord.

Vi har et håp om at massevaksineringen som nå er satt i gang, skal bringe oss ut av uføret. Like fullt lever vi i uvisse. Det gjenstår å se hvor effektiv vaksinen er, hva vil det være av bivirkninger og hvor lenge vil vaksinen vare? Så forstår vi at vaksinen ikke vil være smittebegrensende!

De smittebegrensende tiltakene begynner å tære på folks tålmodighet! Vi håper alle på en normalisering frem mot sommeren, men tør ikke helt å begynne med planlegging av sommerferien enda.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter