QR-kodenes hemmeligheter

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Arne V. LarsenVi har vært inne på det tidligere, men fortsatt er det mange som lurer på denne QR-kode som tilsynelatende ikke sier noen ting og ikke skjønner du hva det skal bety. Som medlem av Seniornett får en tilsendt et medlemsblad, og i siste nummer var det et innlegg om nettopp denne raring.

Innlegget forklarte på en enkel måte hva det er og hvordan det skal brukes, og ikke minst hvordan vi kan bruke den til å få ut informasjon.

Med tillatelse fra Seniornett gjengir vi derfor helle innlegget:


Publisert 10.09.2021 Oppdatert 10.09.2021

De dukker opp overalt, disse svarte og hvite firkantene. QR-kodene. Hva er historien bak dem og hva betyr de sorte og hvite prikkene? Bli med på QR-kodenes hemmeligheter.

QR-kode – prøv å skanne den med mobilkameraet.

QR står for Quick response, altså rask eller øyeblikkelig respons. QR-kodene ble funnet opp av et japansk firma som heter Denso Wave og er et datterselskap av Toyota. QR-kodene skulle bidra til raskt å holde orden på deler og kjøretøy under bilproduksjonen. Og det var viktig at arbeiderne fikk svar raskt.

I motsetning til strekkoder som bare kan leses en retning, fra topp til bunn, kan QR-koder leses i to retninger, fra topp til bunn og fra høyre til vestre. QR-koden er unik ved at du får riktig informasjon selv om du ikke står i korrekt vinkel i forhold til koden du skal skanne.

QR-koden kan inneholde mer informasjon enn en strekkode, den er enkel og skrive ut og koden er unik. Den kan ikke forveksles, noe strekkoden kan.

Noen viktige ting

I QR-koden er det noe viktig informasjon. Det må blant annet være en hvit kant rundt koden. Dette kalles stille sone og bidrar til å fortelle hva som hører til koden og hva som ikke gjør det.

I tillegg finnes det vanligvis tre svarte kvadrater i tre av hjørnene. Disse kvadratene forteller QR-leseren at den ser på en QR-kode og hvor kodens utvendige grense ligger.

En QR-kode trenger ikke være i svart og hvit, du kan bruke andre farger. Det som er viktig er at det er nok kontrast mellom de to fargene.

Leses med mobilkamera

Fra QR-koden så dagens lys i 1994 gikk det mange år uten at noe skjedde. QR-koder bruktes bare i bilindustri og annen produksjonsvirksomhet. I 2002 kom den første mobiltelefonen med innebygget QR-kodeleser. I dag har de aller fleste smarttelefoner innebygget QR-kodeleser i kameraet.

Men tross en langsomt voksende popularitet. I 2012 var det flere eksperter som spådde QR-kodens død. Og lenge var det reklamebransjen som brukte QR-kodene, inntil nå. Under koronapandemien har bruken eksplodert. Nå bruker mange restauranter og butikker QR-koder for å registrere gjestene. Mange har også menyen gjemt i en QR-kode. Og fordi QR-koden så raskt tar deg til riktig side, er det en smart måte å hjelpe gjestene med registreringen på.

Slik gjør du

For å lese av en QR-kode holder du rett og slett kameraet foran QR-koden. Pass på at hele koden vises i mobilen. Du skal ikke ta bilde av koden. Bare holde kameraet i ro foran QR-koden. Når koden er lest kommer det en lenke på mobilen. Klikk på lenken og du får vite hva det står i QR-koden. Noen ganger fører koden til en nettside. Andre ganger til en reklamefilm eller til et vCard, altså et elektronisk visittkort.

Det kan finnes skadelige programmer eller filer som du får gjennom en QR-kode. Svært mange av mobiltelefonene har innebygget sperre mot skadelige QR-koder. Det er neppe en skadelig QR-kode om du prøver å skanne en QR-kode i forbindelse med et restaurantbesøk. Men her som ellers i samfunnet, det gjelder å være oppmerksom.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter