TELEMARKSKANALEN – natur og kultur!

– Trykk på overskriften eller bildet eller «les mer» for å se hele innlegget –

Vi har tidligere skrevet om Haldenkanalen som ved siden av Telemarkskanalen er vår eneste kanalveier som er i drift. De er begge bygget på omtrent samme tid i siste del av 1800-tallet. Haldenkanalen er eldst av de to. Det opprinnelige formålet til begge de to kanalene har vært sikker og effektiv fløting av tømmer. Siden har ferger og persontrafikk kommet til. Et flott turmål for fritidsbåter er det også blitt. Tømmerfløtingen er slutt.

Det ble ikke noen båttur på Haldenkanalen i år på grunn av Coronaen, men tur på Telemarkskanalen skulle det bli. Her kommer en orientering til våre lesere.

Vannveien

Telemarkskanalen følger Telemarksvassdraget gjennom elveleier og i alt 4 innsjøer, fra Skien og helt opp til Dalen. Det blir en båttur på vel 100 km og en sjelden naturopplevelse. Kanalen og innsjøene er innrammet av skogkledde fjell som stiger rett opp fra vannet og opp til over 1.000 m.o.h.

Det er noen få tettsteder langs kanalen, men ellers er det sparsomt med bebyggelse. Noen hytter og gårder klorer seg fast i fjellsidene.

Vannveien gir mulighet for båttrafikk helt fra sjøen og så langt inn midt i Syd Norge som det går an å komme. Det var i sin tid den korteste, sammenhengende ferdselsveien fra Øst Norge til Vestlandet – til Bergen, Haugesund, Stavanger.

Slusene

Telemarkskanalen ble bygget i to etapper. Den første fra Skien til Notodden ble ferdig i 1861, den andre fra Ulefoss til Dalen i 1892.

Kanalen har i alt 8 sluseanlegg med til sammen 18 løftekammer. Den samlede løftehøyden er 72 meter. Vrangfoss som er det største anlegget har fem løftekammer og en løftehøyde på 23 meter. Slusene er manuelt operert!

Det fungerer slik at om man skal gå oppover, så kjører båtene inn i det første løftekammeret, porten bak lukkes og vann slippes inn til man er i høyde med vannet i det neste løftekammeret. Så kjører båtene inn i dette løftekammeret, og porten bak lukkes. Skal man nedover, går det andre veien.

Kraftverkene

Det er en serie med kraftverk i det som tidligere var fritt rennende fosser.

Båtene

Det er i alt 3 båter som driver rutetrafikk på Telemarkskanalen.

Dronningen må sies å være MS Victoria som ble bygget så tidlig som i 1882. Den er oppkalt etter daværende kronprinsesse Victoria av Sverige-Norge.

MS Henrik Ibsen er bygget i 1907. Den gikk først i trafikk på Svenskekysten før den ble innkjøpt til Telemarkskanalen i 1993. Fullrestaurert i 2010.

MS Telemarken er den 3. av båtene. Bygget i 1951. Innkjøpt av Telemarkskanalen i 1988.

Båtene har overbygget dekk og innvendige salonger.

Det er lagt opp slik at man kan velge halvdagsturer og heldagsturer.

Halvdagsturene gir mulighet til å kjøre deler av kanalen og blant annet få med seg sluseopplevelsene – Lunde/Ulefoss, Lunde/Skien og Lunde/Fjågesund.

Heldagsturene går fra Skien til Dalen, eller omvendt. Mulighet til overnatting eller bussretur.

Vi valgte heldagstur med overnatting, herlig tur og flott opplevelse. Den tar hele dagen. Anbefales å ha med lesestoff, ludo eller yatzi i beredskap. Flott servering ombord

Hotellet

Dalen hotell ligger i et parklignende område helt vest og tett ved Bandakvannet. Det stod ferdig i 1894, kun 2 år etter at Telemarkskanalen var ferdig. Hotellet er en av Norges største trebygninger. Det er fullrestaurert med autentisk interiør.

Mer om hotellet på annen plass i denne utgave av SENIORAVISA!

Kultur

Det blir ikke for meget feil å betrakte turene i seg selv som kulturopplevelse, den majestetiske naturen, de flott restaurerte båtene, Dalen hotell, Ulefoss Hovedgaard, Kviteseid bygdetun, sølvsmedtunet, Vrådal, slusene m.m.

Det er jo slik at nåværende omstendigheter tilsier at kortreist Norgesferie er aktuell for langt flere enn det som har vært vanlig i mer normale tider. En tur på Telemarkskanalen er en bra mulighet.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter