Ukebrev v/Stig Klingstedt

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

 

Levende lys er koselig
Ved juletider popper det ofte opp artikler om at levende lys er problematisk for helsen. En åpen flamme avgir alltid noen sotpartikler, men forskerne beroliger oss med at de er så ubetydelige at det ikke er skadelig for helsen. Selv ikke duftlys har medført påvisbar skadelig innvirkning på helsen. Vi kan derfor trygt tenne våre levende lys for å gjøre denne mørke årstiden litt hyggeligere. Aneta Wierzbicka ved Lunds universitet har forsket på dette, og den eneste advarselen hun gir er at lys som står med blafrende flamme bør man ikke bruke. De avgir mer sotpartikler.

 

Men brannfare – pass på!

 

Rødvin, stearinlys, peis, elektrisk julebelysning og smultringer.
Mye av det som skaper hyggen i juletida – er også med på å gjøre jula brannfarlig.
Anne E. Steen-Hansen har sett mange branner. Hun er professor i brannteknikk ved NTNU og sjefsforsker ved RISE Fire Research som holder til i Trondheim. Der tenner de på noe stadig vekk. Heldigvis i lukkede laboratorier.
Hun gir oss 10 råd for å unngå brann.

  1. Røkvarslere
  2. Koble helst røkvarslere i ulike rom i serie
  3. Bytt batteri i røkvarslerne 1. desember hvert år
  4. Skaff komfyrvakt om du ikke allerede har en
  5. Ha et lokk i nærheten ved smultkoking – aldri vann på smult som brenner
  6. Pass på katta – levende lys og husdyr er ofte ingen god kombinasjon
  7. Gi telysene luft – ikke sett mange telys tett sammen
  8. Slå av elektriske julelys når du går og legger deg
  9. Ha en liten brannøvelse før jul slik at alle i familien er klar over faren og hva som må gjøres ved brann
  10. Kom deg ut ved brann, varsle alle i huset og ring brannvesenet

Passer vi godt på er det bare å tenne lys og kose seg ved juletid!

 

Innspill fra lesere

Inger Brøgger Sevre har reagert på vårt innlegg om mangler ved eldreomsorgen. Hun skriver:
Hører kommunene på Senior Norge?  Det vi leser her, hvor går det hen mer enn til medlemmer av Senior Norge.?  
Jeg kan se at Senior Norge svarte på et innlegg jeg hadde i Bærum Budstikke17. nov.  
Ordfører Lene Conradi og Senior Norge svarte 20. nov.
Jeg skrev om en nabo som ennå er på sykehjem i Filtvet selv om hun bor i Bankveien midt i gamle Asker.  Sendt rundt i «nye Asker» som en pakke. Ingen besøker henne.  Det er over 50 kilometer dit.  Hun vil veldig gjerne flyttes.  Ingen pårørende på Østlandet.
Hvordan når man inn til de som bestemmer?  
Er ikke Mottoet: Leve hele livet en farse. Ikke rett mange eldre på sykehjem lever, de eksisterer bare. Tynne, sammensunkne uten glede i øynene som ofte er tomme.  Dårlig mat.
Jeg kan si som henne den unge jenta som snakker om klimaet.  Skam dere Norge.
Hva kan vi gjøre?  Man skulle ikke tro at de som styrer hadde tenkt å bli gamle. De som har tenkt over det har vel ordnet seg på annen måte allerede.

Vennlig hilsen
Inger Brøgger Sevre
Asker

 

Vår daglige leder, Jon Rogstad, som også er medlem i Eldrerådet i Bærum, har svart Inger Brøgger Sevre:

Hei 
Det er nettopp beretninger som du kommer med som har bidratt til mitt engasjement i Senior Norge. Leve hele livet – en kvalitetsreform – er en farse. Dette skal ikke politikerne våre få anledning til å forbigå i stillhet. Omsorgssvik(t) er den beste grunnen til at vi eldre må organisere oss, ta ordet, skrive i våre aviser og foredra urimelighetene. Senior Norge får dessuten anledning til å møte Stortingsrepresentanter ved forskjellige høve. Vi unnlater selvsagt ikke å trekke inn disse urimelighetene også der. Eldrerådet i Bærum var på besøk ved syke- og aldershjem forleden. Pasientene der var imidlertid så dårlige at påstanden om å leve lengre hjemme er rett og slett skammelig. Det er ikke mer å “ta ut” hos de som i dag omsider får sykehjemsplasser. De trenger pleie og krevende stell når de først kommer.
Vi gir oss ikke – men vi må bety noe gjennom en slagkraftig organisasjon. Vi trenger medlemmene til støtte for vårt arbeid.

Med vennlig hilsen
Jon Rogstad

 

Vaksinenekterne er en fare for eldre
Vi har tidligere skrevet om uvaksinerte medarbeidere i eldreomsorgen. Fremdeles er det ikke tatt et endelig standpunkt til vaksinetvang verken for helsepersonell eller for ansatte i hjemmehjelpen. Blant helsepersonellet er det få som ikke er vaksinert, og uvaksinert helsepersonell kan bli omplassert, slik at de ikke har kontakt med pasienter. Dette er i alle fall det helsemyndighetene sier.
Men hvordan er det med medarbeidere i eldreomsorgen for de som bor hjemme og trenger hjelp. Har kommunene full oversikt over hvem som er vaksinert og hvem som ikke er det?
Senior Norge mener det er viktig å innføre vaksinasjonsplikt for personale i helsevesenet og særlig blant de som har direkte kontakt med pasienter. Krav om dette er fremsatt i forbindelse med drøftingene om statsbudsjettet for 2023.

 

SENIOR NORGE Østfold hadde i 2020 i alt 77 988 besøk til SENIORAVISA, tilsvarende et gjennomsnitt på 6 500 pr. måned. Første to tertial i år har SENIORAVISA hatt i alt 57 657 besøk, tilsvarende et gjennomsnitt på 7 207 besøk pr. måned. Dette er 17,6% opp i forhold til resultatet for samme periode i 2020.
Resultatet så langt indikerer at 85 000 besøk for hele året er innen rekkevidde! 
Vi gratulerer SENIOR NORGE Østfold med den kontinuerlige fremgangen og resultatet!
De som ennå ikke har lest Senioravisa kan logge seg inn på www.ostfold.seniornorge.org 

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org
Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter