Vart du skræmt no?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget –

De fleste av oss vil vel huske replikken som vi har lånt fra komikeren Trond Kirkvåg!

Da vi fikk Coronabanditten som ubuden gjest i fjor vinter, møtte vi en vanskelig motstander. Ikke kunne vi se ham, ikke lukte ham og ikke høre ham, og så skifter han stadig ham og dukker opp i nye utgaver, mutere heter det visst.

Vi har en våken regjering som umiddelbart iverksatte strenge smittebegrensende tiltak som ga resultater. Vi greidde tilsynelatende å stoppe spredningen av viruset. Så langt har vi nær 600 døde. Det blir vi ikke skremt av! Andre har nemlig meget høyere dødsrater!

USA har for lengst passert 400 000 døde, Storbritannia 100 000. Belgia, Spania og Italia sliter med dødstall på samme nivå. Vår venner i Sverige nærmer seg 12 000! For å nevne noen. Vi burde vel bli skremt av dette. Men det er heller slik at vi har et avstandsforhold til de store dødstallene, det er lett å oppfatte dem som sifre som egentlig ikke vedkommer oss.

Litt bekymret er vi nok blitt over våre nærmeste naboer, svenskene! De er så meget nærmere oss, og 12 000 døde er mer enn 20 ganger det vi har. Svenskene tok nok litt for lett på det i starten og slapp Coronabanditten inn i varmen!

Heller ikke når vi tidlig fikk et omfattende smittetilfeller i Indre Østfold, ble vi bragt ut av fatning. Det var jo fortsatt et stykke ut til oss som bor i kystnære Østfold kommuner.

Nylig har vi hatt en smittespredning i Nordre Follo kommune, som har resultert i strenge smittebegrensende tiltak i 10 kommuner. Så har Coronabanditten slått seg til i en ishockeyklubb i Halden. Den muterte, fryktede engelske varianten av viruset er registrert, ikke bare i Halden, men også i Sarpsborg og Moss. Disse byene er så godt som stengt av. Fredrikstad følger nok etter. Kommunen har bedt om å bli satt under nasjonal korona-forskrift! Dette innebærer at staten vil bestemme hvilke smittevernstiltak som skal iverksettes.

Nå er det ikke lenger noen fysisk avstand, det er tvert imot en realitet som vi sitter midt oppe i. Viruset er uforutsigbart, og ingen vet hvor det dukker opp neste gang og i hvilken utgave.

Tidligere president Trump beskrev sykdommen man får som en «mild influensa». Det er nok noen som opplever det slik, men trolig enda flere som blir skikkelig syke og, som vi har sett, riktig mange dør – flest eldre!

«No vart vi skræmt!»

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter