Fortsatt billigere på andre siden av grensen!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Det kom ikke som noen overraskelse da vi sjekket handlekurven vår. Til tross for at valutafordelen er mindre enn før, så ser det ut til at prisnivået fortsatt ligger på omtrent det halve av hva det er i Norge. Turen finansierer man av kjøpet av en 3 liter vin alene. Kr. 200,- billigere på Systembolaget enn det vi betaler hjemme. Det dekker bensinutgiftene og vel så det! Prisgevinsten på andre varer blir således ren netto!

Grensehandelen betyr meget for de som bor langs grensen, enten det er på ene siden eller den andre. I de første årene etter krigen valfartet folk til Sverige for å kjøpe alle mulige varer som fortsatt var rasjonert her hjemme! Svenskene på sin side gikk mann av huse for å kjøpe subsidierte varer i Norge som sukker, margarin, mel m.m

Senere har grensehandelen gått bare en vei – fra Norge til Sverige. Det er vareutvalg og meget gunstigere priser som er årsaken. For de som ikke bor for langt fra grensen, er det mulighet for å ukehandle det aller meste. Noen vil hevde at dette er illojalitet overfor norsk handelsstand og norske arbeidsplasser. Det er vel heller slik at folk handler norske varer når de er best og billigst, og svenske varer når de er best og billigst.

Corona pandemien skulle synliggjøre hvilken betydning svenskehandelen har for folk på vår side av grensen, men i endra høyere grad hos våre svenske naboer.

Våkne svenske forretningsfolk har opp gjennom årene bygget opp en kjede av supermarkeder langs grensen. Eksempel på dette er det gamle handelssenteret på Svinesund, det gigantiske Nordby handelssenter og store supermarkeder i Strømstad by. Dette er basert på en jevn strøm av handlekåte nordmenn. På Nordby regner de med at 9 av 10 kunder er norske.

Tenk hvilket sjokk det må ha vært da grensen ble stengt!

Mens svenskene fikk blø så kunne norske forretninger glede seg over milliard økning i omsetning. Den enes brød er den andres død, heter det visst!

Etter hvert som Corona tiltakene nå blir fjernet, vil nok grensehandelen ta seg opp igjen!

Det var faktisk 2 år siden vi tok vår siste «Harry-tur» til Sverige. Innreise til Sverige gikk nå som den gang så enkelt som bare det. Det var kun en sakte passering gjennom en sluse, så var vi inne i Sverige.

Hjem til Norge gikk det ikke like lett! Vi hadde det for oss at de siste Corona begrensingene var tatt vekk natten før, men det stemte dessverre ikke helt. Ved grensen måtte vi registrere vår innreise til Norge, så ble det gjennom en Corona test før vi slapp ut på E6’en igjen.

En og en halv time i kø behaget oss ikke! Vi reiser ikke på handletur til Sverige igjen før vi er bombesikre på at alle restriksjoner med hensyn til ut- og innreise er fjernet!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter