Kalnes sykehuset

Sjef på Kalnes – en uriaspost?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

De som fulgte godt med i religionstimen på folkeskolen, kan huske historien om Urias. Kong David av Israel tok seg den frihet å gjøre den smellvakre hustruen til Urias gravid. Slik blir det uvennskap av. Kong David sørget for at Urias ble plassert på en håpløs post på slagfeltet. Det gikk som kong David ønsket. Urias ble drept!

Det å bli tilsatt som sjef for sykehuset på Kalnes, synes å kunne være en god sammenligning! Forutsetningene for å imøtekomme en rekke forventninger synes ikke å være til stede. Derfor er det ikke for meget å si at sjefen på Kalnes sitter på en «Urias-post».

Vi har fulgt sykehuset på Kalnes fra starten av. Det første innlegget i SENIORAVISA skrev vi så tidlig som 12. april 2015.

Sykehuset skulle bli topp moderne og et utstillingsvindu for norsk helsevesen. Slik skulle det ikke bli! Sykehuset ble bygget for å kunne betjene 300.000 innbyggere.

Det nye sykehusbygget med 86.000 m2 skulle bli det største bygg i Østfold noensinne. Stort, men likevel alt for lite. Dette var klart for de aller fleste involverte. Det opprinnelige forslag til bygg, ble ikke godkjent. Det ble for dyrt. Så valgte man altså å bygge så stort som det bevilgningene rakk til. Dette til tross for alle motforestillingene som ble reist – bygget ville bli alt for lite.

Dette er kjernen til de fleste problemene sykehuset sliter med!

Et av hovedproblemene er at sykehuset har vært, og er underbemannet. Arbeidsforholdene og forholdet mellom ledelse og ansatte har vært kritikkverdig. Mange godt kvalifiserte medarbeidere har sluttet. Kalnes fremstår ikke som en god og attraktiv arbeidsgiver. Ledelsen har til og med blitt involvert i rettsak med 4 sykepleiere som ville ha fulltidsstillinger. Dette vitner ikke om god ledelse, og speiler motsetninger mellom ledelse og medarbeidere!

Sykehuset på Kalnes var ikke bare for lite. Det var også dårlig organisert og underbemannet. Det så ut som om de arbeidet seg fra krise til krise. Og så fikk de Coronaen i fanget og en bølge av besmittede som de ikke var forberedt på. Resultatet ble et enda større press på et allerede krisepreget sykehus.

Presset på personalet er blitt langt utenfor det som er forsvarlig. Det blir fortalt om sykepleiere som gråter før de reiser på jobb, gråter på jobben og når de kommer hjem. Dette er faktisk ingen overdrivelse – dessverre.

I Fredrikstad Blad leser vi at 75% av de ansatte på Kalnes har vurdert å slutte. Arbeidsmiljøloven er registrert brutt 26.000 ganger. Halvparten av bruddene gjelder sykepleiere som har jobbet for meget! Man må spørre hvor langt unna en fullstendig kollaps sykehuset på Kalnes er? Hva har man lært av denne situasjonen og hvilke konsekvenser får alle bruddene på Arbeidsmiljøloven?

Det kan bli enda verre!

Den nye fetteren til Coronaen, omikron, er på full fart inn i Norge. Det er mer smittsomt enn de andre variantene. Vi har så langt bare begrenset kunnskap om den nye varianten, men helsemyndighetene varsler likevel om en mulig ny smittebølge.

Vi vet ikke riktig hvem vi skal ha mest medlidenhet med – de som blir smittet eller de utslitte helsemedarbeiderne!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter