Ukebrev v/Stig Klingstedt

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hale innlegget! –


Vi i Senior Norge ønsker alle våre medlemmer og andre lesere en riktig god påske!

Alle krefter må samles for å stoppe forvitringen i eldreomsorgen
Av Jon Rogstad, daglig leder
Medlemstilslutningen viser at Senior Norge er møtt med forståelse omkring det å sikre livets siste fase. Senior Norge vil bidra til å utvikle, beholde forsvarlige forutsetninger for en trygg og verdig alderdom til siste slutt.
På tross av denne satsingen i Senior Norge spør mange om hva vi får igjen for et medlemskap i Senior Norge. Vi er neppe noen god butikk, men Senior Norge er en interesseorganisasjon som jobber spesielt for eldreomsorg som i dag synes å være under forvitring. Lavkostnads løsninger med velferds- og bevegelighetsteknologi er planlagt å kunne lette presset på både hjemmetjenestene og palliative tilbud ved fylker og kommuner. Sengepostene i offentlig helsestell forsvinner som en følge av dette.

Passer vi – Senior Norge – ikke på, vil tiltakene innenfor teknologisk utvikling av hjelpemidler og hjemflytting av tungt pleietrengende eldre, ende opp som et formidabelt spareprogram for nettopp en sviktende kommuneøkonomi. Innsparingene i de mange svakere stilte kommuner må derfor sikres, ikke bare gjennom teknologi, men økt engasjement og bistand fra pårørende og frivillige!

Rammeforutsetningene for rimelige bidrag fra pårørende må tilrettelegges, gis solide rammeforutsetninger for menneskelig omtanke og kontakt til livets slutt.
Senior Norge ønsker derfor pårørende gruppene hjertelig velkommen til et samarbeid for å tilrettelegge rammene for en solid, sikker og trygge alderdom for de som trenger det. Vi ønsker ikke et system som legger opp til å dø hjemme – alene!

Senior Norge Rogaland synes å være et godt forbilde for oss andre. De satser på å få organisert de pårørende. Dette er noe for oss alle. Se på de rundt deg og få dem med i en dugnad gjennom medlemskap i organisasjonen Senior Norge. Vi vil alle på et eller annet tidspunkt bli pårørende og/eller pleietrengende. Vi ønsker ikke å oppleve urimelighetene når pleie og omsorgsbehovene melder seg. Senior Norge bidrar gjennom sitt arbeid til å skape en sikker, trygg og verdig alderdom.

 

Seniorhåndboken Kapittel 12 – Ny teknologi gir omsorg, verdighet og trygghet


Vi lever alle i en tid med rivende utvikling av informasjonsteknologien. Den sparer samfunnet for store beløp og gjør hverdagen mye enklere for alle som behersker de nye verktøyene. Det er imidlertid en ganske stor gruppe, fortrinnsvis eldre, som ikke kan bruke teknologien. Noen kan tilegne seg kunnskapen, men ikke alle. Med stigende alder er det også en god del som mister evner som de en gang har hatt.
Senior Norge ber om at samfunnet sørger for omsorgsfull omstilling. Vi krever at ikke minst det offentlige skal pålegges å levere tjenester og informasjon på de eldstes premisser.
Senior Norge har også fremsatt krav om at alle kommuner skal tilby ”digital hjemmehjelp”. Det vil si at brukerne av hjemmetjenesten skal kunne få vedtak om hjelp til å utføre nettbaserte tjenester som for eksempel nettbank.

 

Samling av koronatelefonoperatørene 

Syv blide operatører med prosjektleder Knut Christian Høvik bak, til høyre.

Ringerunden med koronatelefonen begynner å nærme seg slutten. Ledelsen i Senior Norge hadde derfor invitert operatørene til en samling for å dele på erfaringer fra ringerundene. Det var syv av våre operatører som stilte og hadde både morsomme og tankevekkende tilbakemeldinger etter å ha snakket med en rekke av våre medlemmer om hvordan de opplever pandemien. Etter at ringerunden er ferdig i løpet av april skal en rapport til DAM-stiftelsen lages og deretter skal vi jobbe videre med materialet for å bruke det overfor myndigheter og andre interessenter.

Ny reform som skal gjøre det trygt for eldre å bo lenger hjemme

Kjerkol møter beboerne Kari (t.v.) og Esther på seniorhuset i Pastor Fanges vei

under lanseringen av reformarbeidet denne uken.
Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Helseministeren annonserte den 25. mars at regjeringen har startet en reform som skal gjøre det trygt å bo lenger hjemme.
I fjor passerte vi én million pensjonister i Norge. Det er en historisk milepæl! Vi lever lenger og det blir stadig flere eldre. Mange holder seg også friskere lenger. Det er veldig bra, men det betyr også at vi må omstille oss og finner nye og bærekraftige løsninger som gjør at eldre som ønsker det kan bo lenger i eget hjem, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Senior Norge har lenge vært opptatt av at det må tilbys seniorboliger som gjør at vi kan bo hjemme lenger, og som gjør at ensomhet blant elder reduseres. Helseministeren ønsker en åpen prosess med mest mulig deltakelse av kommuner, pårørende og andre med interesse for saken. Hun lover å arrangere dialogmøter ulike steder i landet for å høste erfaringer og få innspill. Vi bør være aktive i slike møter og komme med vårt syn der. Det samme gjelder våre eldreråd som også bør engasjere seg.
Vi må imidlertid sørge for at reformen ikke blir en sovepute for myndighetene når det gjelder å skaffe sykehjemsplass til dem som trenger det.

 

Igjen er det mulig å dra på sydenferie

Mange er glade for igjen å kunne dra til Syden for å nyte sol og varme. Det er imidlertid litt mer komplisert å reise nå enn det vi har vært vant til før pandemien.

For det første må man ha gyldig koronapass som viser vaksinasjon eller om man har vært smittet tidligere. For det andre må man fylle ut et innreiseskjema som er nokså omfattende. Det gjelder i alle fall Spania og Italia. Det er klokt å sørge for at disse dokumentene er i orden før man drar. Dersom du føler at det er vanskelig, bør du be om hjelp. Sjekk hva som gjelder for det landet som du skal besøke!

For det andre er det klokt å sjekke hva som dekkes av reiseforsikringen. Enkelte kredittkort med innbygget reiseforsikring har restriksjoner for de som har passert en bestemt alder. Også andre reiseforsikringer kan ha bestemmelser som gjør at eldre ikke er like godt beskyttet som yngre.

God tur, og nyt solen!

Vi gratulerer!


De nærmeste dagene fyller følgende medlemmer «runde år»:
Lorents Ketil Buan blir 70 år, Nini Scott, Anne Berit Lysholm, Anne Grethe Jachwitz, Odd Georg Lillemoen, Venke Viktoria Hjellum Hagen og Torunn Nanny Åse Omdahl blir 80 år. Mary Helene Olsen, Hans Kristian Nordli og Torolv Mohagen blir 90 år.
Vi gratulerer alle!

 

Les Seniorhåndboken her!

 

Nå får du et gratis medlemskap i Ambera


For å delta i Ambera sine aktiviteter i Europa og bli orientert om fremtidige boligprosjekter må man ha et medlemskap. Alle medlemmer av Senior Norge får nå et helt gratis medlemskap i Ambera ved å bruke medlemskoden: SN

CTA: Bli medlem i Ambera her

For mer informasjon, klikk her  

 

 


SENIOR NORGE Østfold hadde i 2021 i alt 86 237 besøk, Ny årsrekord igjen. og framgangen fortsetter inn i 2022. I januar var resultatet hele 10 761 besøk. “All time high”- dette er ny månedsrekord.

SENIOR NORGE Østfold takker sine mange lesere for den store interesse. Den inspirerer redaksjonen til å presentere ny utgave av avisen med nye innlegg hver eneste mandag morgen. Aktuelt og relevant skal det være!
Vi gratulerer SENIOR NORGE Østfold med den kontinuerlige fremgangen og resultatet!

De som ennå ikke har lest Senioravisa kan logge seg inn på www.ostfold.seniornorge.org 

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org
Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter