Ukebrev v/Stig Klingstedt

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Velferd – vi har rettigheter
Så er vi kommet til Seniorhåndbokens kapittel 6 – Seniorenes velferdsrettigheter.
Norge er heldigvis et velferdssamfunn. Det betyr at vi kan regne med at samfunnet støtter oss når vi får helse- og velferdsproblemer. Regelverket er imidlertid ganske vanskelig å få full oversikt over. Vi har forsøkt å redegjøre for hvilke muligheter man har når vi har behov for hjelp. Det meste baserer seg på lov om folketrygd. Medlem i folketrygden er i hovedsak alle som bor i Norge på permanent basis eller bor utenlands og får pensjon fra den norske folketrygden.
Ved sykdom og svekket helse er det helse- og omsorgstjenesteloven og pasientrettighetsloven som regulerer våre rettigheter. Vi skal kunne påvirke hva som skjer og vi har klageadgang dersom vi mener at regelverket ikke er oppfylt. Til vår hjelp har vi også pasientombud som skal arbeide for å ivareta pasientenes behov, interesser og rettsikkerhet overfor helsetjenesten, og for å bedre kvaliteten i helsetjenesten.
Kapitlet er først og fremst tenkt som et oppslagsverk der vi finner informasjon om hvilke rettigheter vi har i ulike situasjoner og hvordan vi skal gå frem for å ivareta rettighetene.
Gå innpå Seniorhåndboka her.

Foreløpig rapport fra Teknisk beregningsutvalg – utviklingen for pensjoner er ikke med.

Teknisk beregningsutvalg kom med sin foreløpige rapport 18. februar. Utvalget er partssammensatt og beregner grunnlaget for inntektsoppgjørene hvert år. Tallene får også virkning for reguleringene av pensjonene. Normalt er også inntektene for pensjonistene tatt med i den foreløpige rapporten, men i år må vi vente til neste rapport som kommer i løpet av mars.
Lønnstakerne har hatt en gjennomsnittlig lønnsvekst fra 2020 til 2021 på 3,5 prosent ifølge nasjonalregnskapet, og har fått en reallønnsvekst etter skatt med 0,1 prosent. Tallene varierer imidlertid mellom de ulike gruppene av lønnstakere.
Pensjonistene får regulert pensjonene etter at de så kalte frontfagene har fått lønnsavtalene forhandlet. Pensjonene reguleres med gjennomsnittet av pris- og lønnsøkningen.
Fra NAV har vi fått opplyst at alderspensjonen er økt med 4,2 prosent i 2021. Det gir en økt kjøpekraft på 0,7 prosent.

Koronatelefonen – ca. 900 medlemmer har til nå svart. Gjør det, du også!
Våre operatører er nå inne i en meget aktiv fase. De ringer for å høre hvordan medlemmene har opplevd pandemien og hva som bør gjøres for å redusere ensomheten. Til nå har litt flere enn 50 prosent svart på telefonoppringningen. Mange vil ikke svare på samtaler der de ikke vet hvem som ringer. Våre operatører ringer fra forskjellig telefoner, noen på sine private telefoner. Det er veldig hyggelig om dere som blir oppringt svarer. Vi får da mye bedre oversikt over problemene med pandemien og hvordan vi og myndighetene kan forbedre rutinene i slike situasjoner. I tillegg blir det en hyggelig prat med en senior.

Nytt medlemstilbud, nå fra
Telio tilbyr nå alle medlemmer i Senior Norge abonnement for fasttelefon
Vi i Telio tilbyr rabatt for fasttelefon i samarbeid med Senior Norge. Du får 10 % rabatt per måned på ditt abonnement.
Telio har levert bredbåndstelefoni siden 2003 og tilbyr telefonitjenester både i Norge, Danmark og Sveits. Telio leverer IP-telefoni til faste lave priser over hele landet, hvor du kan ringe til fasttelefoner og mobil både innenlands og utenlands.
Hos Telio kan du velge mellom forskjellige avtaler tilpasset ditt bruk, som er tilrettelagt både deg som ringer innenlands og til deg som ringer utenlands.

Her er en oversikt over våre abonnementer:
Norden: Ring billig til fasttelefoner i Norden
Norden Alt Inkludert: Ring billig til fasttelefon og mobil i Norden
World: Fri bruk til fasttelefon i Norge og 30 andre land
World All inclusive: Ring billig til fasttelefon og mobil i utlandet og Norge
Ring med bredbåndstelefoni direkte fra mobilen
Telio tilbyr også Teliophone som er en app for smarttelefoner som lar deg ringe med bredbåndstelefoni fra mobilen. Ringer du med appen over trådløst nett, betaler du samme pris som fra fasttelefonen din – uansett hvor i verden du befinner deg.
Les mer om avtalen her
Telio hjelper deg gjerne også via telefon. Hvis du ønsker å snakke med Telio for mer informasjon eller for hjelp til å legge inn din bestilling så kan du ringe hverdager kl. 08.00 – 18.00 på nummer 55106032.

Gratis LIVE trening med fysioterapeut på nett hver uke

Hei! Mitt navn er Ragna Sigmo Skipstad. Jeg er fysioterapeut og har i mange år jobbet med forskjellige spennende prosjekter innen folkehelse og folkeopplysning. Jeg vil at flest mulig skal få tilgang til kunnskap og gode treningsverktøy slik at de har mulighet til å ta kloke valg og ta vare på egen helse.

Hele våren vil vi tilby gratis LIVE trening med fysioterapeut på nett hver uke. Dette er en avlegger av et prosjektsamarbeid mellom Pensjonistforbundet, Revmatikerforbundet og Fysioflix.

Trening på nett kan være meget aktuelt for voksne i alle aldre. Spesielt for de som sitter mye i ro, de som av ulike årsaker kjenner på smerter og stivhet fra ledd og muskler, de som har noe nedsatt balanse – eller de som skal trene seg opp etter sykdom eller skader. Vi vet at trening er en universalmedisin som kan holde oss spreke og friske – lenge! Og vi vet at små endringer kan skape store forandringer.

Hvis du melder deg på, vil du motta en e-post hver uke. I den e-posten finner du informasjon om treningen og en «knapp» du skal trykke på for å bli med når sendingen starter. Det skal være enkelt å delta. Du trenger ikke noe fancy utstyr. Du trenger bare PC eller et nettbrett, litt gulvplass og en stødig stol til å holde deg i.

Treningen er LIVE hver tirsdag kl 10:00 og (reprise) kl 18:00.
Dette er trening til musikk med tydelig instruksjon fra fysioterapeut. Vi ønsker å oppnå bedre styrke, balanse, bevegelse og koordinasjon. Treningen varer i 20 minutter. Jeg garanterer god stemning. Inviter gjerne med en venn. Velkommen skal du være!

Du melder deg på her: www.fysioflix.no/livesendingHvis du ikke får det til, eller hvis du har spørsmål til treningen, så send meg en e-post:
ragna@fysioflix.no


SENIOR NORGE Østfold hadde i 2021 i alt 86 237 besøk, Ny årsrekord igjen. og framgangen fortsetter inn i 2022. I januar var resultatet hele 10 761 besøk. “All time high”- dette er ny månedsrekord.

SENIOR NORGE Østfold takker sine mange lesere for den store interesse. Den inspirerer redaksjonen til å presentere ny utgave av avisen med nye innlegg hver eneste mandag morgen. Aktuelt og relevant skal det være!
Vi gratulerer SENIOR NORGE Østfold med den kontinuerlige fremgangen og resultatet!

De som ennå ikke har lest Senioravisa kan logge seg inn på www.ostfold.seniornorge.org 

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org
Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter